Skip to content
Internațional

Erdogan: Conferinţa internaţională de la Berlin, o etapă importantă pentru încetarea focului în Libia

haaretz.com

Conferinţa internaţională de la Berlin constituie „o etapă importantă” pentru consolidarea acordului de încetare a focului din Libia, a declarat duminică preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan cu câteva ore înaintea începerii summitului dedicat statului nord-african, informează AFP, citată de agerpres.

„Considerăm summitul de la Berlin drept o etapă importantă pentru consolidarea acordului de încetare a focului şi avansarea în direcţia unei soluţii politice. Speranţele născute din acordul de încetare a focului şi din summitul de la Berlin nu trebuie sacrificate pe altarul ambiţiilor celor care sunt adepţii vărsării de sânge şi ai haosului”, a transmis presei preşedintele turc pe aeroportul din Istanbul, înainte de a se îmbarca la bordul unui avion având ca destinaţie Berlinul.

Erdogan şi-a reluat criticile la adresa Greciei, care l-a primit joi pe mareşalul Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei, susţinut îndeosebi de către Rusia. Grecia „joacă prost” pentru „a se răzbuna” că nu a fost invitată la summitul de la Berlin, consideră preşedintele turc.

Liderii principalelor ţări implicate în conflictul din Libia se reunesc duminică la Berlin sub egida ONU pentru a încerca să relanseze procesul de pace şi a evita situaţia în care războiul civil ar transforma această ţară în „a doua Sirie”.

Cei doi principali protagonişti ai crizei din Libia, mareşalul Khalifa Haftar şi Fayez al-Sarraj, şeful guvernului de uniune naţională (GNA) recunoscut de ONU şi susţinut de Turcia, sunt aşteptaţi la Berlin, dar nu se vor aşeza la aceeaşi masă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *