Skip to content
Politică

Erdogan îi dă peste nas lui Putin. Mutarea radicală a liderului turc

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, îi dă peste nas omologului rus Vladimir Putin. Ce mutare radicală va face liderul turc.

Oficialul de la Ankara a declarat, sâmbătă, că țara pe care o conduce va găsi alți furnizori de energie decât Rusia, din cauza tensiunilor puternice apărute după doborârea avionului militar rus, pe 24 noiembrie, scrie Agerpres, citând AFP.

”Este posibil să găsim alți furnizori”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat, referindu-se în special la Azerbaidjan și Qatar.

Rusia este principalul furnizor de energie al Turciei, căreia îi livrează 55 % din necesarul de gaz și 30 % din cel de petrol. Ankara importă 90,5% din necesarul său de petrol și 98,5% din cel de gaz.

Turcia și Rusia trec printr-o gravă criză declanșată de doborârea avionului rusesc de către aviația turcă. Ankara afirmă că avionul a încălcat spațiul său aerian, ceea ce Moscova dezminte.

Rusia a ordonat sancțiuni economice împotriva Turciei, îndeosebi un embargo asupra importurilor de fructe și legume turcești și a reintrodus vizele pentru cetățenii turci cu începere de la 1 ianuarie.

Erdogan a dat asigurări, sâmbătă, că nu există pentru moment nici un indiciu că aceste represalii afectează sectorul energiei, dar a confirmat că a semnat în această săptămână cu Qatarul un acord pentru livrarea de gaz petrolier lichefiat.

Moscova a anunțat, de asemenea, în această săptămână înghețarea proiectului de gazoduct TurkStream, care urma să permită transportul de gaz rusesc până în Europa prin Turcia, ocolind Ucraina.

Erdogan a calificat acest anunț drept ”o minciună”.

”TurkStream este un proiect la care noi înșine am tras linia de ceva vreme, deoarece Rusia nu răspundea cerințelor noastre”, a afirmat Erdogan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *