Skip to content
Internațional

Erdogan le cere lui Macron şi Merkel să intervină pentru a împiedica o „catastrofă umanitară” în provincia Idlib

" "

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut „acţiuni concrete” pentru a împiedica o „catastrofă umanitară” în provincia rebelă siriană Idlib, într-o discuţie la telefon cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel, a anunţat vineri preşedinţia de la Ankara, potrivit AFP.

Preşedintele Erdogan „a subliniat necesitatea de a stopa agresiunea comisă de regim şi de susţinătorii săi la Idlib şi a insistat asupra importanţei unor acţiuni concrete pentru a împiedica o criză umanitară„, a precizat preşedinţia turcă într-un comunicat.

" "
" "

Joi, biroul cancelarului german a anunţat că Merkel şi Macron şi-au exprimat „îngrijorarea” în privinţa „situaţiei umanitare catastrofale” în provincia Idlib, într-o discuţie la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, a căruia ţară este principalul susţinător al regimului de la Damasc.

Cancelarul german şi preşedintele francez „şi-au exprimat dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Putin şi cu preşedintele turc Erdogan pentru a găsi o soluţie politică la criză„, a adăugat cancelaria germană, scrie agerpres.ro.

Preşedinţia turcă nu a evocat în comunicatul său posibila organizare a unui astfel de summit în patru.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri presei că „este în discuţie posibilitatea organizării unui summit„.

Nu există încă o decizie clară pe acest subiect. Dacă cei patru lideri vor considera necesar, atunci nu excludem posibilitatea de a organiza o astfel de întâlnire„, a adăugat el.

Turcia a anunţat joi că doi dintre soldaţii săi au fost ucişi în nord-vestul Siriei de un atac aerian atribuit regimului sirian, ridicând la 16 numărul militarilor turci ucişi în această regiune de la începutul lunii februarie.

Regiunea Idlib face obiectul unui acord de „detensionare” între Ankara şi Moscova, însă acesta nu a mai fost respectat în ultimele săptămâni.

În jur de 900.000 de persoane, majoritatea femei şi copii, au fugit de la începutul lui decembrie din calea ofensivei desfăşurate de regimul lui Bashar al-Assad şi de Moscova în regiunea Idlib şi împrejurimi, a raportat ONU. Niciodată Siria, aflată în război din 2011, nu a cunoscut un asemenea exod într-o perioadă atât de scurtă.

Ofensiva de la Damasc a provocat o criză deschisă cu Turcia, care susţine anumite grupări insurgente în regiunea Idlib.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *