Skip to content
Internațional

Erdogan se declară hotărât să protejeze guvernul libian recunoscut de ONU şi cere UE să-i sprijine eforturile

Maramedia

Turcia este hotărâtă să folosească ”toate mijloacele puterii sale politice, diplomatice şi militare” pentru a proteja guvernul recunoscut de ONU al Libiei, a declarat sâmbătă preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

„Turcia va continua să rămână în Libia până când guvernul legitim este în siguranţă”, a spus Erdogan la Istanbul înainte de vizita sa duminică la Berlin pentru negocierile de pace privind Libia, relatează dpa, citată de agerpres.

„Mâine voi fi în Germania. … Vom discuta aceste [probleme] cu toate acele [părţi] din Mediterana care sunt interesate de Libia „, a afirmat preşedintele turc, fără să dea mai multe detalii.

Turcia sprijină guvernul libian susţinut de ONU, cu sediul la Tripoli, condus de premierul Fayez al-Serraj, împotriva generalului Khalifa Haftar, cu sediul în estul ţării, şi a trimis trupe pentru a consolida poziţia lui al-Serraj.

Ankara se va alătura „fraţilor şi surorilor” sale din Libia, a adaugat Erdogan, citând „legături istorice foarte profunde” între Turcia şi naţiunea nord-africană.

Într-un articol semnat în Politico sâmbătă, preşedintele turc avertizează Europa în legătură cu noi violenţe în Libia, dacă se permite ca guvernul „legitim” al ţării susţinut de ONU să cadă.

„Europa se va confrunta cu un nou set de probleme şi ameninţări, dacă guvernul legitim al Libiei va cădea”, scrie Erdogan, citând ameninţări reînnoite din partea organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi al-Qaida, precum şi potenţiale migraţii neregulate spre Europa.

Uniunea Europeană are o datorie „istorică” de a sprijini guvernul de uniune naţională al Libiei (GNA), continuă acesta, adăugând că „un pas foarte semnificativ” în acest scop este conferinţa de pace de la Berlin de duminică.

Europa trebuie să facă paşi concreţi în Libia ca „actor relevant pe arena internaţională”. Dar „ţinând cont că Europa este mai puţin interesată să ofere sprijin militar Libiei, alegerea evidentă este de a lucra cu Turcia”, mai scrie preşedintele turc.

„Europa poate conta pe Turcia – un vechi prieten şi aliat loial – pentru atinge acest obiectiv”, dă asigurări Erdogan.

Turcia a semnat cu GNA anul trecut acorduri controversate de cooperare în domeniul militar şi al securităţii şi privind frontierele maritime, aminteşte dpa.

O conferinţă internaţională pentru soluţionarea conflictului armat din Libia va avea loc duminică la Berlin. Vor participa reprezentanţi din SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, Turcia, Italia şi ai ONU. Au fost invitaţi şi cei doi lideri beligeranţi din Libia, Fayez al-Sarraj, şeful guvernului susţinut de ONU, şi mareşalul Khalifa Haftar, liderul aşa-numitei Armate Naţionale Libiene (ANL), care desfăşoară de nouă luni o ofensivă militară pentru cucerirea capitalei Tripoli, soldată până în prezent cu moartea a circa 2.000 de combatanţi şi a peste 280 de civili, conform datelor ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *