Skip to content
Politică

Eroare gravă sau omisiune? Decizia inexplicabilă a DNA cu privire la unul din dosarele Elenei Udrea

Jurnaliștii de la LuJu.ro au sesizat o ”omisiune” din acțiunile Direcției Naționale Anticorupție cu privire la fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea.

Totusi, in ciuda dosarelor deschise pe numele Elenei Udrea si a arestarii acesteia, procurorii DNA continua sa actioneze cu multa prudenta in ceea ce o priveste pe favorita lui Basescu, notează cei de la Lumea Justiției.

Iar aici ne referim la “omisiunea” inexplicabila a celor de la DNA de a dispune masuri asiguratorii in cazul Elenei Udrea, in sarcina careia se retin prejudicii de milioane de euro bani publici. Asta desi, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza, asemenea masuri erau obligatorii.

Intr-unul dintre dosarele in care este anchetata, mai exact in dosarul “Gala Bute”, Elena Udrea este acuzata de abuz in serviciu, cu obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene. In acelasi dosar, mai exista o acuzatie impotriva fostului ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului: folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr. 78/2000).

Iata ce se preciza in comunicatul DNA din 2 februarie 2015 privind cererea de incuviintare a urmaririi penale a Elenei Udrea:

In conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticorupție – doamna Laura Codruța Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de UDREA ELENA GABRIELA, membru al Camerei Deputaților care, in perioada in care se presupune ca a savarsit faptele, a indeplinit functia de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Cererea de efectuare a urmaririi penale are in vedere savarsirea infractiunilor de:

-abuz in serviciu, cu obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

-tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene

folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr. 78/2000)”.

Masurile asiguratorii erau obligatorii

Art. 13 de la “Capitolul III – Infractiuni” din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionearea faptelor de coruptie prevede urmatoarele:

Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani”.

Mai interesant este insa ce se stipuleaza la articolul 20 din aceeasi lege 78/2000:

Art. 20

In cazul in care s-a savarsit o infractiune dintre cele prevazute in prezentul capitol, luarea masurilor asiguratorii este obligatorie”.

Asadar, avem urmatoarea situatie: Elena Udrea este acuzata de o fapta prevazuta la art. 13 – Capitolul III – din Legea 78/2000. Articolul 20 din acelasi act normativ stabileste obligatia de a se institui masuri asiguratorii pentru cazurile in care s-a savarsit o infractiune prevazuta in respectivul capitol. Deci, inclusiv in cazul savarsirii unor infractiuni prevazute de art. 13 din Legea 78/2000, asa cum este cazul Elenei Udrea. Totusi, in niciun comunicat referitor la Elena Udrea, DNA nu face trimitere la vreo masura asiguratorie luata in cazul protejatei lui Basescu, mai notează Lumea Justiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *