Skip to content
Opinii & Analize

Eroarea care îi va aduce sfârșitul Guvernului Orban

marinela-anghelus-editorial (1)
" "

România trece, fără doar și poate, o perioadă extrem de dificilă, cel puțin dacă ne uităm la numărul de noi cazuri de coronavirus care crește galopant în ultima perioadă. La o lună de la impunerea unor restricții, România a ajuns în situația în care bate record după record. 9714 cazuri noi de COVID au fost depistate în țara noastră în ultimele 24 de ore din 37.742 de teste efectuate. Alte 121 de decese au fost raportate, iar 1014 de pacienți sunt internați la Terapie Intensivă. Practic, este a treia zi consecutivă în care una din patru persoane testate este confirmată pozitiv.

Județele devin, rând pe rând, adevărate bombe epidemiologice, iar medicii ne avertizează că sistemul sanitar se clatină, sub neajunsurile arhicunoscute, și s-ar putea să asistăm curând la un adevărat haos pe plan medical și nu numai.

" "
" "

Însă, haosul cred că s-a instalat deja, dacă ne uităm la incapacitatea autorităților române de a lua decizii care să-i protejeze cu adevărat pe români. De frica faptului că alegerile parlamentare nu s-ar mai putea organiza, Guvernul Orban și președintele Iohannis aleg calea mai simplă, dar extrem de periculoasă: merg înainte. Doar așa se poate justifica încăpățânarea lor de a nu crește numărul de teste, pentru că altfel s-ar produce rapid un lockdown generalizat sau regional, așa cum vedem că se întâmplă astăzi în tot mai multe țări europene și…Voilà!, alegerile nu s-ar mai organiza.

Doar că de această dată nu este în joc doar supraviețuirea lor politică, ci și viața bunicilor, părinților, prietenilor noștri. Merită, oare, să riscăm viața lor pentru „binele țării”? Ce mai înseamnă astăzi, oare, pentru guvernanții noștri sintagma „binele țării?” Despre binele cui mai vorbim, de fapt?

Românii s-au săturat de declarații politicianiste venite, ba din partea pesediștilor, ba din partea peneliștilor, lipsite de orice valoare emoțională. Când va înțelege, oare, clasa noastră politică dragă că virusul ăsta nenorocit nu are culoare politică? Când va înțelege, oare, PSD că nu poți să arunci cuvinte alarmiste doar de dragul de a se juca de-a Opoziția? Când vor înțelege, oare, guvernanții noștri că nu poți să justifice organizarea alegerilor parlamentare dând exemplu state ca SUA sau Franța? Noi ne-am comparat vreodată din punct de vedere economic sau sanitar cu ele?

Sunt jurnalist, înțeleg ce înseamnă, din punct de vedere legislativ și procedural, o eventuală amânare a alegerilor parlamentare, dar oare românul căruia i-ai închis locul de muncă pentru că infecția cu noul coronavirus devine periculoasă va înțelege că să mergi la vot nu e periculos? O întrebare care ar trebui să și-o pună tot cabinetul Orban, în frunte cu președintele Iohannis.

Marea greșeală a lui Orban, sau a liberalilor, în general, cu Iohannis în frunte, este că par interesați doar de alegeri, doar să preia puterea cu totul, președinție, Executiv și, din 7 decembrie, și ultima redută, Parlamentul. Și asta în loc să cumunice deschis și corect – fără gafele și bâlbele de până acum – într-o perioadă atât de critică pentru români.

Pentru că, în final, tot românii sunt cei care vor merge la vot pe 6 decembrie. Dacă vor merge… că de organizat, sigur se vor organiza…

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *