Skip to content
Opinii & Analize

Eroarea din discursul lui Iohannis. De ce a preferat formula „le mai dau o șansă”, în loc de „sunt nevoit”

Klaus Iohannis a iesit miercuri seara în fata națiunii cu unul dintre cele mai slabe discursuri din cariera de președinte și cea de om politic. Acesta a optat pentru formula generoasă „mai dau o șansă PSD-ului”, lăsând impresia că le face o concesie lui Dragnea și celor din gașca lui.

Nimic mai greșit!

Trebuie spus, din capul locului, că președintele Klaus Iohannis a luat decizia de a face corect gestul politic din această seară, prin care a desemnat-o pe Viorica Dăncilă premier, și a dat din nou puterea PSD-ului. Ceea ce însă a greșit Klaus Iohannis a fost discursul din care a lipsit justificarea legală pentru gestul momentului.

În felul acesta, președintele și-a lăsat descoperit și fără argument propriul electorat, care, în lipsa unei alternative din partea partidelor politice de opoziție, îl priveste pe Iohannis ca pe ultima redută în bătălia cu gruparea lui Dragnea, iar în acest fel, președintele României și echipa lui au ratat o bună ocazie de a aduna puncte pentru lupta din 2019

Or, Iohannis i-a dojenit nițel pe pesediști, le-a arătat cum să fie băieți cuminți, dar nu i-a înfierat prea tare pe cei care aruncă din 6 în 6 luni țara în haos.

Președintele a ratat momentul de a da muniție celor care vor să îl sprijine în continuare și nu le-a oferit o argumentație viabilă pentru gestul de a numi un nou premier PSD-ALDE.

Klaus Iohannis ar fi trebuit să profite de moment pentru a arăta că:

1. atât timp cât PSD-ALDE au majoritate, Constituția si decizia CCR din 2014 îl obligă să dea mandatul celor care asigură majoritatea în Parlament;

2. este un președinte care respectă legea, chiar dacă aceasta nu este una care să îi fie convenabilă;

3. este președintele care are o părere conturată și contondentă față de cei care au generat ultima criză politică.

Klaus Iohannis a ratat prima întalnire cu electoratul în cursa pentru 2019. Lăsați fără argumentație, susținătorii președintelui nu pot înghiți formula „le mai dau o șansă”, ci ar fi preferat-o pe cea „sunt obligat de lege”. Cum de altfel e realitatea.

2 comentarii la “Eroarea din discursul lui Iohannis. De ce a preferat formula „le mai dau o șansă”, în loc de „sunt nevoit”

  1. Sunt nevoit sau sunt obligat sau conform Constituției, sau alte motive și nu unul total subiectiv.
    Vă mulțumesc, Mihai Zbucea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *