Skip to content
Politică

Erori în sistemul informatic al ANAF. Depunerea declarațiilor unice de venit, imposibilă pentru români

profit.ro

Românii întâmpină probleme în depunerea online a declarațiilor unice de venit la ANAF. Sistemul, menit să ușureze viața cetățenilor și să îi scape de statul la cozi, este victima unui număr mare de erori care fac de multe ori imposibilă funcționarea acestuia.

Profit.ro informează că, din cauza problemelor informatice, dintre cei 1 milion de contibuabili care trebuie să depună declarația, doar 600.000 de oameni au reușit să își depună declarația, dintre care doar 19.000 de români au reușit să folosească sistemul online al ANAF. Termenul limită, inițial setat pentru data de 16 iulie, a fost prelungit până la data de 31 iulie tot din pricina problemelor platformei.

Erorile date de sistem îi fac pe contribuabili să renunțe eventual la a încerca să depună declarațiile online. Ei nu pot, deci, folosi platforma prin care cei de la ANAF doreau să faciliteze procesul de își indeplini obligațiile fiscale și de a beneficia de o bonificație de 5% din impozitul pe venit.

Blocajele pot apărea în diferite etape. În unele cazuri, sistemul acceptă introducerea userului, a parolei, apoi cere codul de siguranță. Reușește să transmită acest cod de siguranță (valabil 300 de secunde) pe mailul cu care contribuabilul s-a înregistrat în spațiul privat virtual (SPV), dar contribuabilul constată că nu-l poate folosi. Introducerea lui, generează un mesaj automat de eroare și sistemul cere o nouă logare.

Pe mail vin noi coduri de siguranță, chiar mai multe, diferite, concomitent, însă introducerea lor este respinsă de fiecare dată cu același mesaj de eroare și se cere deschiderea unei noi sesiuni.

Pentru alți contribuabili, care au reușit să treacă de momentul dificil al logării, erori absurde apar la completarea anumitor câmpuri din formularul pdf editabil al declarației. Completarea codului numeric personal poate atrage situații hilare. Contribuabilul, convins că a făcut totul ca la carte, așteaptă confirmarea că depunerea declarației a fost făcută cu succes, dar primește pe mail un mesaj în care este informat că în câmpul dedicat codului numeric personal numerele nu au ce căuta, ci trebuie să scrie de 13 ori litera Y. Nu înțelege motivul, dar reintră și ia de la capăt cuminte tot procesul de logare.

Persistența problemelor din sistemul ANAF au determinat deja o prelungire a termenului limită de depunere a declarațiilor și iscă scepticism în rândul populației când vine vorba de eficiența unui mecanism permanent de extindere similar cu cele pe care le aplică alte state ar fi o măsură utilă pentru persoanele fizice și pentru administrație, arăta recent, într-o opinie trimisă Profit.ro, Radu Derscariu, director în cadrul Deloitte România.

Date fiind problemele de notorietate ale sistemelor IT ale administrației fiscale care necesită investiții reale, precum și numărul mare de contribuabili care au obligația depunerii, va rămâne riscul aglomerării pe perioade scurte, de câteva zile, înainte de expirarea termenului și, implicit, al sancționării prin amendă sau calcularea de dobânzi de întârziere pentru cei care nu reușesc să se conformeze, mai arată Descariu.

1 comentariu la “Erori în sistemul informatic al ANAF. Depunerea declarațiilor unice de venit, imposibilă pentru români

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *