ESA publică primele date privind cartografierea universului ale misiunii Euclid

ESA misiune Euclid
Primele imagini Euclid. Sursă foto: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA

Agenția Spațială Europeană (ESA) a publicat miercuri primul lot de date din misiunea telescopului spațial Euclid de a crea o hartă 3D a universului cu detalii fără precedent. Telescopul, lansat din Florida în 2023, se află în prezent la 1,5 milioane de kilometri de Pământ.

Pe parcursul misiunii sale de șase ani, Euclid ar trebui să cartografieze o treime din cer, cuprinzând 1,5 miliarde de galaxii, precizează Deutsche Welle.

În timp ce se află pe orbită, misiunea sa este de a aduna date despre modul în care universul s-a extins de-a lungul timpului și de a pune în lumină forțele misterioase ale energiei și materiei întunecate.

Noile date publicate miercuri acoperă doar 0,5% din ceea ce telescopul va scana în final pe parcursul întregii sale misiuni și reprezintă doar o săptămână din timpul de observație al Euclid.

Cu toate acestea, ele marchează „o nouă etapă pentru detectivul nostru din universul întunecat”, a declarat directorul științific al ESA, Carole Mundell, în cadrul unei conferințe de presă.

Ce sunt energia întunecată și materia întunecată?

Se crede că aceste forțe invizibile alcătuiesc 95% din univers, însă se știu puține lucruri despre rolul pe care îl joacă.

Se crede că materia întunecată este liantul care ține galaxiile împreună, în timp ce energia întunecată le desparte, făcând universul să se extindă din ce în ce mai repede în timp.

Euclid permite oamenilor de știință să privească înapoi în timp și să urmărească interacțiunea dintre aceste forțe de-a lungul istoriei universului.

Deși datele de miercuri nu au furnizat nicio revelație majoră în acest sens, cercetătorii speră că telescopul ar putea oferi mai multe informații mai aproape de sfârșitul misiunii.

Noile date acoperă trei zone ale cerului care conțin 26 de milioane de galaxii. Cea mai îndepărtată se afla la o distanță de 10,5 miliarde de ani-lumină. Un an-lumină este de 9,5 trilioane de kilometri.

„Se explorează obiecte mai îndepărtate din univers cu o cantitate mai mare de cer explorată decât orice studiu anterior pentru obiecte atât de îndepărtate”, a declarat astrofizicianul Chris Duffy de la Universitatea Lancaster din Anglia, unul dintre oamenii de știință implicați în cercetare.

Următoarea publicare a datelor Euclid este planificată pentru octombrie 2026. Se așteaptă ca aceasta să acopere o zonă de 30 de ori mai mare decât datele de miercuri.

Citește mai multe AICI.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: