Skip to content
Politică

„Escrocilor, regret că v-am votat!” Dublu standard în USR: nu au făcut nimic la guvernare, dar acum vor restricții cu certificatul verde pentru muncitori

USR a stat 8 luni la guvernare și este unul dintre principalii responsabili pentru rata scăzută de vaccinare și numărul mare de morți pe care îi înregistrează acum România. USR a controlat Ministerul Sănătății în perioada ianuarie-august 2021, avându-i miniștri pe Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Dezastrul din spitale, pe care îl vedem în aceste zile, a fost generat de USR, care nu a asigurat necesarul de locuri la terapie intensivă și nu a achiziționat medicamentele de care au nevoie pacienții afectați de Covid-19. Ioana Mihăilă a fost absentă și nu și-a asumat niciun rol, preferând să lase totul să evolueze de la sine.

USR a știut doar să propună restricții pentru români, să limiteze libertatea de deplasare sau să afecteze economia. În luna iulie, Dan Barna venise cu ideea de a le permite accesul în centrele comerciale doar celor vaccinați în weekend, iar persoanele nevaccinate puteau intra doar în cursul săptămânii. Această măsură ar fi generat pierderi foarte mari pentru centrele comerciale, deoarece 70% din populația țării era nevaccinată în acea perioadă. Adică mall-urile ar fi pierdut 7 din 10 clienți în weekend.

De exemplu, mersul la mall, să fie condiționat de existența vaccinării. Persoanele vaccinate să meargă la mall în weekend, restul, în cursul săptămânii”, explica Dan Barna. O astfel de măsură nu există nicăieri în lume.

Pe măsură ce Dan Barna insista cu aceste restricții care încălcau libertatea individului, cetățenii români deveneau mult mai ostili și respingeau campania de vaccinare a Guvernului. USR nu a știut niciodată să convingă cetățenii, ci încerca să-i forțeze cu orice preț.

După ce au ieșit de la guvernare, useriștii au aruncat toată vina pe PNL și Florin Cîțu. „La noi, în mod expres, încă de la momentul Vlad Voiculescu, dinainte, premierul a spus: ‘nu, campania de vaccinare o coordonez eu pentru că eu mă pricep cel mai bine la acest lucru’. Şi vedem acum rezultatele”, a declarat Dan Barna pe 21 septembrie, după ce USR ieșise de la guvernare. Dar partidul condus de Barna, în perioada în care a guvernat, nu s-a plâns niciodată de campania de vaccinare și a continuat să stea abonat la banii statului și să ignore problemele. Ipocrizia celor de la USR este plătită astăzi de toate victimele valului 4.

În prezent, USR încearcă să introducă certificatul verde pentru toți angajații din România, adică să condiționeze dreptul la un loc de muncă. În viziunea USR, angajații care nu vor avea certificat verde vor putea fi suspendați fără plată sau muncitorii trebuie să-și asigure din propriul buzunar testarea de două ori pe săptămână. La nivelul întregii țări sunt circa 6,6 milioane de români vaccinați cu schema completă, adică mulți muncitori ar risca să rămână fără loc de muncă dacă s-ar aplica restricțiile dorite de USR.

Astfel, angajații vor avea la dispoziție 60 de zile pentru a se vaccina cu prima doză sau pentru a-și face și a doua doză, iar testarea regulată (de două ori săptămânal) va fi suportată integral din bugetul statului.

După cele 60 de zile, angajații nu vor mai trebui să se testeze, dacă au optat pentru vaccinare. În caz contrar, costul testării periodice va fi suportat de angajat. În cazul în care un angajat ar refuza testarea periodică din fonduri proprii după perioada tranzitorie, există posibilitatea suspendării contractului de muncă al acestuia”, explică USR într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare.

USR insistă cu acest proiect după ce a ieșit de la guvernare și nu mai face parte din majoritate parlamentară. Cât timp a stat în Guvern nu a avut curajul să-și asume public o astfel de măsură. Partidul condus azi de Dacian Cioloș caută doar să iasă în evidență și să provoace dezbateri care divizează și mai mult societatea românească, într-o perioadă în care e nevoie de consens politic și social pentru a salva vieți.

Certificatul verde nu a fost gândit ca instrument de constrângere sau de limitare a libertății, ci pentru a le oferi cetățenilor mai multe posibilități prin care să se asigure că nu vor lua virusul și nu-l vor transmite mai departe. Chiar și pe pagina de Facebook a USR apar numeroase critici din partea cetățenilor, după cum se poate observa în fotografia de mai jos:

 

1 comentariu la “„Escrocilor, regret că v-am votat!” Dublu standard în USR: nu au făcut nimic la guvernare, dar acum vor restricții cu certificatul verde pentru muncitori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *