Skip to content
Externe

Eșec al referendumul anti-LGBT din Ungaria: Chiar și votanții lui Viktor Orban au boicotat scrutinul

Facebook

Referendumul desfăşurat duminică în Ungaria pe tema unei legi privind comunitatea LGBT – calificată drept homofobă – a eșuat, după ce a fost boicotat de majoritatea populației. După numărarea a 98,9% din voturi, scrutinul nu a reuşit să întrunească minimum de 50% din voturile valide, informează digi24.

Potrivit Biroului Naţional Electoral, doar 44% au depus voturi valide la cele patru întrebări care figurau pe buletine, cu toate că sprijinul în favoarea răspunsului „Nu” la toate întrebările – pentru care făcuse campanie guvernul de la Budapesta – a obţinut peste 90% din voturi, potrivit buletinelor numărate.

Aprobarea legii privind comunitatea LBGT a determinat Uniunea Europeană să deschidă o procedura de infringement împotriva Ungariei, în condiţiile în care blocul european a considerat actul normativ homofob, discriminatoriu şi contrar valorilor comunitare.

În afara sufragiilor valide, 20% din buletinele emise nu au fost luate în calcul, deoarece nu au fost considerate valide, pentru că fie erau completate greşit, fie fuseseră scrise pe ele mesaje de protest, aşa cum au cerut organizaţiile în favoarea drepturilor LGBT şi opoziţia.

Voturile valide la acest referendum (44%) reprezintă cu 9 puncte procentuale mai puţin decât voturile obţinute de Fidesz, 53% din totalul voturilor exprimate, în cadrul victoriei sale zdrobitoare la alegerile legislative de duminică, fapt ce arată că inclusiv unii simpatizanţi ai formaţiunii politice a premierului în exerciţiu Viktor Orban au întors spatele plebiscitului, comentează EFE, preluată de Agerpres.

Consiliul Europei: Întrebările de la referendum – „ambigue și înșelătoare”

Plebiscitul a fost organizat pe tema unei legi care a fost concepută iniţial pentru a lupta împotriva abuzurilor faţă de minori şi la care Fidesz a adăugat în ultimul moment clauze fără legătură cu pedofilia şi prin care se interzicea să se vorbească despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii.

Însă faptul că referendumul nu este valid nu afectează continuitatea legii, care este deja în vigoare şi pe care guvernul nu intenţionează să o modifice, cel puţin deocamdată, notează EFE.

Referendumul conţinea patru întrebări redactate în aşa fel încât cetăţenilor unguri le era greu să se opună.

„Sunteţi de acord ca în centrele de educaţie publică să aibă loc discuţii despre orientări sexuale fără acordul părinţilor?” şi „Susţineţi promovarea terapiilor de schimbare de sex la minori?” – erau două dintre cele patru întrebări.

O a treia se referea la acceptul de a difuza „fără control” conţinuturi sexuale care „pot influenţa dezvoltarea minorilor”, iar a patra făcea referire la oportunitatea apariţiei în mijloacele de comunicare în masă a unor informaţii legate de schimbarea de sex, informaţii care puteau ajunge şi la copii.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *