Skip to content
Republica Moldova

Eșecul învestirii Guvernului Igor Grosu complică scena politică din R. Moldova. Dungaciu: Scenarii de coșmar pentru Maia Sandu

Inquam Photos/Alexandra Pandrea
" "

Într-un interviu pentru PS News, sociologul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, susține că lipsa cvorumului în Parlament la investirea candidatului propus de Maia Sandu pentru funcţia de premier al Republicii Moldova, Igor Grosu, va muta decizia organizării alegerilor anticipate la Curtea Constituțională. Sociologul este de părere că, dată fiind jurisprudența Curții, socialiștii ar putea avea câștig de cauză, în dauna Maiei Sandu.

„În momentul acesta miza este la Curtea Constituțională. Socialiștii se duc și ei la Curte cu solicitarea ca doamna Maia Sandu să accepte candidatura lor, pentru că au și ei o candidatură, iar doamna președinte se duce la Curtea pentru a spune că sunt întrunite condițiile pentru desființarea Parlamentului și pentru purcederea la alegerile anticipate. Ambele părți se vor lupta din această perspectivă la Curtea Constituțională.

" "
" "

E greu să deducem noi ce va spune Curtea Constituțională, dar dat fiind precedentul privind decizia Curții din 23 februarie, atunci am putea înțelege de acolo, bazat pe ideea că Parlamentul și președintele trebuie să conlucreze pentru alegeri în premieră, deci pentru a da țării un guvern și nu pentru a duce statul în alegeri anticipate, atunci Curtea ar putea să dea dreptate socialiștilor, din moment ce ei vor veni cu o majoritate.

Socialiștii, în acest moment, au o majoritate teoretică de 54 de parlamentari fără PAS și fără deputații de la platforma DA a domnului Năstase. Deci au majoritate de 54 de parlamentari, 2 dintre ei sunt arestați, unul dintre ei este bolnav, dar tot rămân 51 de oameni pe care să îi pui pe o listă și să te duci la Curtea Constituțională cu o majoritate așa cum ceruse Curtea.

Acum trebuie văzut dacă Curtea Constituțională îi dă dreptate doamnei Maia Sandu care va cere desființarea Parlamentului pentru a fi întrunite condițiile de două candidaturi căzute sau va da dreptate socialiștilor care vor spune că există o majoritate formală, deci putem să alegem în premieră. Asta este situația în care suntem acum pe termen scurt”, spune Dungaciu

Sociologul amintește că, în cazul organizării alegerilor anticipate, partidul președintelui Maiei Sandu nu va obține un scor avantajos.

„Din perspectiva socialiștilor este bine că s-a întâmplat așa, pentru că lor le rămâne șansa de a da un premier, dar dacă se întâmpla așa, din perspectiva doamnei Maia Sandu ar fi catastrofal. Doamna Maia Sandu se află acum într-o situație în care și-a erodat partidul și, în perspectiva unor alegeri anticipate, partidul nu va lua 50 de procente, deci nu va face majoritate. Prin urmare, partidul PAS va ajunge la un scor cu care nu va putea guverna decât prin coalizare cu alte partide. Nu prea există alte partide pro-europene care să intre în Parlamentul Republicii Moldova, deci s-ar putea să asistăm din perspectiva anticipatelor la o coaliție est-vest de tip 2019. În acest moment PAS-ul nu poate să ia 50%.

În perspectiva anticipatelor, dacă acestea se vor face, i se va reproșa Mai Sandu că vrea anticipate ”în vreme de holeră”, când oamenii mor în fiecare zi, atingându-se record din această perspectivă. Va fi un mesaj anti anticipate și anti partidul PAS, erodând și mai tare scorul pe care partidul îl va face.

Din perspectiva proiectului Maiei Sandu, alegerile anticipate nu vor fi neapărat un succes. Nu va fi atât de teribil și de groaznic ca cealaltă variantă, adică presiunea Curții Constituționale ca doamna Maia Sandu să numească un candidat care are o majoritate în Parlament, adică candidatul socialiștilor. Lucrul ăsta cred că ar fi un coșmar.

O soluție pe care doamna Maia Sandu o are ar putea fi refuzul pur și simplu de a numi candidatul Vladimir Golovatiuc în funcția de premier, însă în acel moment va apărea cea de-a treia variantă, și în acel moment doamna Maia Sandu va spune „nu numesc acest candidat” în pofida faptului că au venit socialiștii cu ei și Curtea Constituțională mi-a spus asta. Ar fi un război inclusiv cu Curtea Constituțională, deci doamna Maia Sandu nu se va mai lupta doar cu Parlamentul, ci și cu Curtea Constituțională, ceea ce evident face pe multă lume mai ezitantă în a o susține. Una este să te lupți numai politic cu Parlamentul și cu Igor Dodon, alta este să te lupți explicit și pe față cu Curtea Constituțională, pentru că dacă doamna Maia Sandu nu îi dă domnului Golovatiuc mandatul înseamnă că sfidează Curtea, dar nu știu ce va spune Curtea în acest al treilea scenariu, dar este clar că încă o dată doamna Maia Sandu este într-o situație mai delicată decât în prima variantă când se lupta doar cu Parlamentul pentru că acum se luptă și cu Curtea Constituțională. Din nefericire pentru Republica Moldova, niciun scenariu dintre cele pe care le-am spus nu este unul bun”, a conchis Dan Dungaciu.

Igor Grosu, candidatul propus la funcţia de premier al Republicii Moldova, înaintat de preşedintele Maia Sandu, nu a putut fi învestit joi din cauza lipsei de cvorum. Deputaţii socialişti şi cei ai platformei „Pentru Moldova” au părăsit şedinţa parlamentului.

Parlamentul de la Chişinău s-a reunit joi în sesiune plenară, având pe ordinea de zi 21 de subiecte, printre care şi examinarea acordării votului de încredere programului de activitate şi listei candidaţilor la funcţiile de miniştri în preconizatul guvern Igor Grosu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *