Skip to content
Puterea Știrilor Video

Eșecul moțiunii va conta! Sociolog: Cred că sunt foarte puțini oameni care se așteaptă ca PSD să câștige alegerile

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat în studioul „Puterea Știrilor”, sociologul Remus Ștefureac, director INSCOP Research, susține că eșecul de la moțiune îi va costa destul de mult pe social-democrați la alegerile locale din 27 septembrie, în aceeași măsură în care moțiunea izbutită în 2019 împotriva Vioricăi Dăncilă i-a propulsat pe liberali în sondaje.

„Cred că acest lucru va avea importanță. Dacă ne retransportăm în timp, în anul 2019, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, Guvernul Dancilă a căzut în luna octombrie, cu vreo două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. Am constatat atunci în sondajele făcute înainte de căderea Guvernului, și ulterior căderii Guvernului, o creștere a partidului PNL, cel care a inițiat moțiunea de cenzură, de 6 procente în interval de maxim 4 săptămâni, ceea ce este enorm. Niciun partid nu crește de la o lună la alta 6 procente, poate unul, două, trei, după performanță, dar procentajul ăsta este foarte mare.

Dacă PSD ar fi reușit să treacă această moțiune, cu siguranță acest lucru s-ar fi regăsit și în ceea ce privește creșterea intenției de vot, organizarea structurilor, alt tip de optimism, sponsorii până la urmă care ar fi fost mult mai prezenți în viața partidului. Evident, eșecul de la moțiune demobilizează puțin structurile PSD, dar asta i-ar putea determina pe de altă parte să își intensifice eforturile organizatorice pentru a contracara acest efect negativ al eșecului de la moțiune.  În orice caz, nu mă aștept la o creștere, poate se va stabiliza, poate va stagna, poate va scădea, în orice caz PSD nu are cum să crească după un asemenea eșec”, spune Ștefureac.

Pantă descendentă pentru cariera politică a lui Marcel Ciolacu?

Întrebat dacă moțiune de cenzură va afecta parcursul politic al președintelui Partidului Social Democrat,Marcel Ciolacu, sociologul este de părere că nu.

„Nu cred. S-au făcut multe interpretări, în sensul în care această moțiune a fost, de asemenea, un instrument de consolidare a puterii și de creștere a șanselor lui Marcel Ciolacu de a fi ales la conducerea PSD, însă proiectul cu care a venit domnul Ciolacu și echipa sa este unul pe termen mediu și lung, prin urmare un eșec politic de acest tip și chiar și un eșec electoral la alegerile locale și chiar parlamentare nu reprezintă o catastrofă pentru PSD.

Cred că sunt foarte puțini oameni care se așteaptă ca PSD să câștige alegerile. Dacă încercăm să privim lucrurile dintr-o anumită perspectivă, ar fi foarte dificil. Sigur, PSD poate sa facă o performanță bună în sensul în care să iasă din zona de 20% să se apropie de zona lui 30%, asta ar fi o performanță foarte bună pentru echipa condusă de domnul Marcel Ciolacu, însă cred că proiectul său este unul pe termen mediu și lung, prin urmare nu aș vedea efecte asupra autorității sale în partid, deci nu ar avea cine să conteste”, a concluzionat sociologul.

Şedinţa Parlamentului în care trebuia dezbătută şi votată moţiunea de cenzură nu a putut să aibă loc pe 31 august din lipsa cvorumului.

În urma apelului nominal, doar 226 de parlamentari au fost la şedinţă, fiind necesară prezenţa a 233 de deputaţi şi senatori.

PSD nu are 233 de voturi. Am incercat să creăm o majoritate. Nu s-a făcut cvorumul. Nu s-a votat moțiunea. Categoric, vom lua o decizie politică și vom anunța. În două zile vom avea un comitet politic național. Sunt discuții pentru că s-a intrat într-o sesiune ordinară. Avem dreptul de a depune o moțiune sau de a vota această moțiune”, a declarat Ciolacu.

Revenim cu materialul video.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *