Skip to content
Politică

Eșecul PNRR, explicat de Victor Negrescu (PSD): S-au dus la Bruxelles cu un plan de 41 de miliarde, deși noi primim 29,2 miliarde

negrescu.ro

Într-un interviu pentru PS News, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat că principalul responsabil pentru întârzierea și pentru carențele apărute în PNRR este Guvernul României, unde „nu a existat o coordonare adecvată care ar fi trebuit să fie făcută la nivel de prim-ministru, nu la nivel de ministru”. De asemenea, social-democratul susține că redactarea defectuoasă a PNRR reprezintă motivul principal din cauza căruia planul va fi depus după termenul limită oficial.

„Întârzierea depunerii PNRR reprezintă în primul rând o problemă de imagine, pentru că România arată că nu este serioasă în privința PNRR și acest lucru transmite un mesaj oficialilor europeni că nu suntem atât de preocupați de acest subiect extrem de important.

A doua consecință a acestui fapt este că perioada de evaluare pentru planul nostru va fi mult mai scurtă, pentru că ei trebuie să finalizeze evaluarea tuturor planurilor până undeva în luna iunie și în contextul acesta, dacă planul depus are în continuare carențe importante riscă să conducă la o prelungire a perioadei de analiză pentru planul nostru și o implementare ulterioară.

Al treilea lucru care poate rezulta din această chestiune este că, într-adevăr, dacă planul va fi în continuare în forma actuală și nu va îndeplini cerințele, există riscul să nu cheltuim banii până la sfârșitul lunii august 2026. Totul ține de calitatea planului care este o problemă de reputație. În general, statele care vor depune după termen sunt state care nu au un guvern sau au probleme politice importante, de exemplu Bulgaria sau Olanda nu au un guvern în prezent și atunci au cerut o prelungire a termenului pentru mai. În cazul României nu există aceeași situație și nici nu este normal să cerem prelungirea termenului”, spune Negrescu.

De asemenea, europarlamentarul este de părere că neînțelegerile din coaliția de guvernare în ceea ce privește redactarea PNRR au dus la întârzierea depunerii planului.

„În primul rând, planul are carențe importante, nu corespunde cerințelor solicitate de către Comisia Europeană. Comisa Europeană a fost explicită în ceea ce a cerut: a cerut ținte, a cerut alocări bugetare foarte transparente, a cerut reforme. Acestea nu se regăsesc în planul nostru, nu avem ținte de parcurs, nu avem ținte la finalul anului 2026, nu avem un mecanism de implementare transparent și de fapt, avem un plan care nu corespunde acestor norme.

Mai mult decât atât, și acest lucru a fost confirmat de către oficialii guvernamentali, faptul că ei, la nivelul guvernului, nu s-a înțeles pe alocările bugetare și de aici avem această chestiune total aberantă, că s-a mers la Bruxelles cu un plan de 41 de miliarde, deși noi primim 29,2 miliarde. Nu s-au înțeles pe reforme, pentru că fiecare partid din guvern are prioritățile sale și nu a existat o coordonare adecvată care ar fi trebuit să fie făcută la nivel de prim-ministru, nu la nivel de ministru”, spune social democratul.

Acesta susține că principalul responsabil de carențele PNRR este întreg Guvernul României.

„Eu cred că întregul guvern și cred că premierul României trebuia să își asume responsabilitatea pentru plan, pentru că, într-o coaliție, ministrul unui partid nu poate face lucrul acesta și este clar că trebuie să o facă premierul și trebuie să se implice mai mult. Vedem ce se întâmplă astăzi, situația este anormală, iar miniștrii și premierul merg la președintele României pentru că ei nu s-au înțeles în guvern cu privire la aceste priorități.

Eu cred că președintele este nevoit să rezolve situația, pentru că vorbim de o prioritate de țară și eu sper că printre soluțiile pe care le va da va fi și aceea de a extinde dialogul pentru acest plan pentru redactarea finală în așa fel încât să fie incluși și experți din partea partenerilor sociali și din partea partidelor de opoziție.

Am spus-o de nenumărate ori, public: PSD este dispus să lucreze constructiv la redactarea acestui plan, dar până acum guvernanții au fost prea orgolioși, nu au dat dovadă de transparență și au evitat acest dialog care cred eu că ar fi putut fi util României”, afirmă Negrescu.

În încheiere, europarlamentarul PSD susține că lipsa unor proiecte esențiale din PNRR va împiedica redresarea României.

„Voi fi precis. Planul va fi depus probabil în a doua parte a lunii mai. La final, planul va fi acceptat pentru că Comisia Europeană trebuie să aprobe toate planurile pentru a putea implementa acest mecanism de redresare. Chiar dacă sunt carențe în planul nostru va fi acceptat la insistențe politice.

Marea problemă este că planul ca filosofie, așa cum e el redactat, este greșit făcut și vă dau un simplu element: planul așa cum arată el astăzi este o sumă de proiectele adunate împreună într-un document, dar acele proiecte nu sunt legate între ele, adică avem o prioritate pe transporturi, dar am uitat să introducem componenta pe mediu. Avem o componentă pe agricultură, dar am uitat să introducem componenta pe digital.

Nu sunt corelate, apare doar ce a susținut fiecare ministru, ce a susținut fiecare partid din coaliție și nu avem o viziune de redresare, și aici puteți să vă uitați la planul Italiei și Portugaliei, amândouă sunt deja acceptate, și acolo vedem această viziune corectă, chiar dacă în cazul acestor două state avem mai multe partide care se află la guvernare. Ei, tot în formulă de coaliție, au reușit să vină cu o viziune comună pentru redresarea statelor lor”, a conchis Victor Negrescu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *