Skip to content
Politică

Eșecul reformelor promise de Stelian Ion. România rămâne cu MCV, iar reorganizarea justiției mai așteaptă

Inquam Photos / Octav Ganea

Zilele acestea Comisia Europeană a anunțat că va continua să monitorizeze evoluţia situaţiei din România, prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, până la îndeplinirea obiectivelor. În ciuda tentativei premierului Cîțu de a cosmetiza raportul, acesta este de fapt un eșec pentru actuala coaliție de guvernare și pentru ministrul Justiției.

Menținerea MCV, rezultat al lipsei reformelor din Justiție

Mecanismul de Cooperare și Verificare este instrumentul prin care Comisia evaluează și sprijină evoluția Bulgariei și României în direcția eficientizării sistemului administrativ și judiciar. Atâta vreme cât nu vom avea o Justiție independentă care să se ridice la standardele europene din Vest, țara noastră va avea în continuare acest mecanism, prin care partenerii occidentali se vor asigura, printre altele, că nu vor exista derapaje uriașe în justiție.

Obiectivele asumate de actualul ministru al Justiției, Stelian Ion era acelea de reparare a Legilor Justiției, făcute țăndări în timpul lui Liviu Dragnea și în subsidiar desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). De repararea Legilor Justiției depindea ridicarea MCV pentru țara noastră. Stelian Ion nu a reușit să ducă la capăt până acum nici unul dintre aceste obiective.

În loc să încerce să rezolve problema presantă a Legilor Justiției, Stelian Ion a girat o super-imunitate pentru magistrați. În goana sa după lauri, Stelian Ion a încercat să rezolve de unul singur problema Legilor Justiției, și și-a atras în mod previzibil antipatia partenerilor de guvernare. Liberalii i-au reproșat ministrului pe bună dreptate faptul că a încercat să aducă modificări legilor justiției fără a se consulta cu partenerii de guvernare. Încercând să puncteze la capitolul imagine, ministrul Justiției a trimis proiectul de modificare a legilor către CSM, iar furia liberalilor a fost pe deplin justificată.

Un proiect de modificare a Legilor Justiției trebuie făcut printr-un consens larg. Toate forțele politice trebuie implicate în acest proiect, altfel ne trezim ca în mandatul PSD, atunci când social-democrații au încercat să modifice unilateral Legile Justiției. Rezultatul a fost previzibil – cealaltă tabără nu a acceptat modificările pentru că nu a fost invitată la dezbateri. Numitorul comun al Puterii și al Opoziției în cazul acesta ar trebui să-l reprezinte ridicarea MCV pentru România. Lucrul acesta se poate face doar prin modificarea Legilor Justiției, astfel încât țara noastră să se alinieze exigențelor europene în materie de justiție. Scopul lui Stelian Ion, în calitate de ministru al Justiției, ar trebui să fie acela de a pune la masa negocierilor toate forțele politice din țară și a coordona efortul de realizare a unui proiect de modificare a Legilor Justiții, acceptat de toate forțele politice, deci legitim în ochii tuturor. Partizanatul politic în cazul Legilor Justiției nu face decât să le facă nelegitime în ochii celorlalți.

Obiectivul ministrului Justiției este acela de a căuta compromisul și a depăși partizanatul. În lipsa acestuia, rezultatul devine unul previzibil Legile Justiției rămân exact la fel, iar România rămâne cu Mecanismul de Cooperare și Verificare pe cap. Stelian Ion a eșuat momentan la acest capitol, iar raportul Comisiei stă drept dovadă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *