Skip to content
Puterea Știrilor Video

Est-europenii, marginalizați în UE? Cristian Pîrvulescu: Niciuna dintre pozițiile-cheie nu este deținută de cineva din Europa Centrală și de Est

agora.md

Politologul Cristian Pîrvulescu consideră că este o surpriză validarea italianului David-Maria Sassoli la conducerea Parlamentului European, în primul rând pentru că Italia a mai deținut această înaltă funcție în structurile europene.

Pe de altă parte, însă, este o supriză și pentru că șefii de stat și de guvern nu au realizat compromisul cu reprezentarea Estului, a declarat Pîrvulescu la ”Puterea știrilor”.

”Niciuna dintre pozițiile-cheie nu este deținută de cineva din Europa Centrală și de Est. Se spera că va fi cineva la Parlamentul European și că va fi Sergei Stanishev, fostul prim-ministru bulgar, care este președintele socialiștilor europeni. Dar domnul Stanishev are probleme legate de perioada în care a fost premier în Bulgaria, cu acuzații de corupție, deci imaginea sa nu este una care să consolideze Parlamentul European în perioada următoare, când vor fi multe atacuri asupra acestei instituții.

Așa că au găsit o nouă soluție de compromis, adică un personaj care să fie consensual. Contrar a ceea ce se crede, președintele Parlamentului European e o persoană care are puteri importante, ca și președintele Comisiei, și era important ca această persoană să fie una neutră. Iar domnul Sassoli îndeplinea aceste criterii, drept dovadă a și fost votat”, a spus Cristian Pîrvulescu la ”Puterea știrilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *