Skip to content
Politică

Este Bolojan pentru Gorghiu ceea ce este Lance pentru Orban? EXCLUSIV

Partidul Național Liberal a intrat cu pregătirile pentru Congresul din iunie pe ultima sută de metri, deoarece în mai puțin de o lună va fi ales noul președinte, iar lupta pentru putere se întețește pe zi ce trece.
Până în prezent  candidații oficiali pentru șefia PNL sunt Cristian Bușoi, Ludovic Orban și Viorel Cataramă.

Redacția Psnews a publicat în urmă cu câteva zile lista cu cei 100 de susținători ai liberalului. Citiți și Congres PNL, Bușoi, susținut de 100 de grei ai partidului EXCLUSIV

Dacă am lămurit până acum situația actuală în care se află PNL cu privire la candidații oficiali, trebuie să vedem ce s-a întâmplat și cu membrii PNL care la un moment dat ar fi înclinat să intre în cursă, dar au renunțat. Redacția PSnews realizează o scurtă radiografie a modului în care s-au făcut cărțile pentru putere în interiorul partidului.

Acum în atenția publicului sunt Cristian Bușoi și Ludovic Orban, dar ce s-a întâmplat cu un personaj controversat al PNL, Ilie Bolojan?

Ilie Bolojan este în prezent primarul municipiului Oradea și în urmă cu ceva timp s-a vehiculat pe surse că ar putea fi unul dintre candidații la cârma PNL. Chiar primarul municipiului Oradea a hrănit aceste zvonuri, deoarece în momentul în care a fost întrebat de o posibilă candidatură, nu a negat vehemnent această posibilitate.

Tot în acest context trebuie să amintim un moment-cheie, întâlnirea dintre Ilie Bolojan și Dacian Cioloș. Se pare că cei doi politicieni s-au întâlnit la o cafenea din București în urmă cu câteva luni, iar după ce au fost publicate pozele cu cei doi, Bolojan a declarat că la întâlnirea cu Cioloș nu s-au discutat aspecte politice. Însă aici trebui clarificat faptul că la această întâlnire s-au discutat mize politice esențiale, mai ales că în perioada respectivă Cioloș reprezenta o opțiune viabilă pentru șefia PNL

De atunci și până în prezent, nici Dacian Cioloș, dar nici Ilie Bolojan nu au făcut pași spre cea mai înaltă funcție din PNL.

Ce s-a întâmplat cu Ilie Bolojan? Ce s-a pierdut pe drum?

Este interesant faptul că Ilie Bolojan este la al treilea mandat la Oradea, deci este un om destul de vizibil, deoarece s-a bucurat de 70% din voturile alegătorilor.
Problema se pune în felul următor: dacă Bolojan reprezenta un stâlp puternic al PNL la Oradea, unde a obținut rezultate zdrobitoare la alegeri, de ce nu a avut parte de susținere pentru șefia PNL sau Bolojan vrea să rămână în umbra pentru a manevra jocurile politice într-un mod facil?

Pentru a vedea ce gânduri are Bolojan, trebuie să ne uităm puțin la istoricul său de partid. Politicianul și-a început cariera în anul 1996 când a ocupat funcția de consiler local al orașului Aleșed, se pare că în spatele lui Bolojan a stat Cornel Popa șef de filială. În anul 2004 Bolojan urcă treptele și ocupă funcția de consiler județean, iar în anul 2007 împușcă un scurt mandat de prefect.

Tot în anul 2007 pune mâna și pe postul de secretar general al Guvernului, fiind practic mâna dreaptă a lui Tăriceanu. Însă în momentul în care ajunge primar îl înlătură pe fostul său mentor și îi ia locul ca șef de filială.

Trebuie evidențiat faptul că Bolojan are ceva merite în administrație, însă ca om politic Bolojan nu este plin de prea multe calități. Chiar dacă a reușit să țină cu dinții de fotoliul de primar. În Bihor, cu Bolojan primar al Oradeai, PNL pierdea de fiecare dată lupta.

Chiar și în orașul pe care îl administra, în Oradea, PNL a obținut scoruri slabe. De exemplu, în alegerile europarlamentare din 2009, scorul PNL a fost de doar 12.53%, în 2014 scorul a fost de 11.36.
Cea mai recentă pierdere pentru Bolojan au reprezentat-o alegerile parlamentare din decembrie 2016, PNL a înregistrat doar 26% din voturi la nivel de județ.

Trebuie adăugat aici și legătura strânsă pe care Bolojan a avut-o cu Vasile Blaga, ei reușind să colaboreze în multe rânduri, ba chiar, au fost voci care au spus că rezultatele pe care le-a obținut Bolojan la Bihor au fost rezultatul unui blat politic între cei doi.
Legătura dintre cei doi s-a consolidate și mai tare în momentul în care Blaga a reușit să îl impună pe Bolojan secretar general al PNl-ului fuzionat. A reușit atunci să o păcălească și pe Alina Gorghiu și pe liberalii vechi și și-a desemnat prietenul pe postul care revenea de drept vechiului PNL.

Un epsiod controversat în care este implicat Bolojan este legat de finanțarea campaniei pentru parlamentare din PNL, moment în care ocupa funcția de secretar general al partidului.
El este acuzat de unii dintre liberali că a negociat prost contractul cu GMP, firma lui Felix Tătaru, care s-a ocupat de imaginea PNL în acea perioadă. Mulți liberali chiar s-au împrumutat la bancă pentru a plăti serviciile GMP și nici măcar nu au obținut un scor bun în alegeri.

Citiți și: Noi dezvăluiri despre neregulile PNL cu banii de campanie. Coincidență stranie DOCUMENT

Să revenim la jocurile de putere din interioul partidului pentru șefia PNL. În urmă cu puțin timp, Ilie Bolojan a declarat vehement că nu va candida la șefia PNL, ba chiar a decis să îi țină trena lui Ludovic Orban și să se ascundă în spatele fustei Alinei Gorghiu. Toate aceste aspecte ne trimit cu gândul la legătura lui Ludovic Orban cu partenerul său, fidel Lance.

„Am luat decizia să ne concentrăm forţele, să oferim o echipă puternică membrilor PNL, pe care să o poată alege în aşa fel încât din 17 iunie să fie un nou început pentru PNL, care să ofere şansa acestui partid de a oferi mecanisme de modernizare pentru ţara noastră şi pentru bunăstarea cetăţenilor,” a declarat Bolojan pentru un ziar local.

Astfel, vedem cum Bolojan se transformă dintr-un personaj cu o persoanlitate aparent puternică  ( episodul finanțării campaniei alegerilor, certurile din PNL, întâlnirile cu Cioloș pentru a pune la cale modul prin care să fie preluată puterea), într-un personaj ascultător și bland, gata să execute ordinele unei tabere vechi din PNL care o include în mod clar pe Alina Gorghiu. Care este miza? Rămâne de văzut.

 

1 comentariu la “Este Bolojan pentru Gorghiu ceea ce este Lance pentru Orban? EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *