Skip to content
Coronavirus

Este foarte grav că se suspendă internările, spune Florian Bodog, fost ministru al Sănătății: „Blocăm bolnavii cu afecțiuni cronice!”

PS News PS News.ro

Contactat de PS News, fostul ministru al Sănătății, medicul și senatorul PSD, Florian Bodog este de părere că „suspendarea internărilor pentru non-urgenţe medicale în toate spitalele din România pentru 30 de zile este o decizie „gravă” care va conduce la „agravarea afecțiunilor bolnavilor cronoci și la multe decese care ar putea fi prevenite”. Medicul este de părere că această decizie ar trebui luată „mai degrabă la nivel județean, decât național”.

De asemenea, acesta a vorbit și despre activarea Mecanismului de Protecţie Civilă, pentru medicamentul Tocilizumab, la cererea Ministerului Sănătăţii, susținând că decizia luată de Executiv, „e bună”, dar „Mecanismul ar fi trebuit activat mai devreme”.

„Este foarte grav că se suspendă internările pentru că vom ajunge la aceeași problemă pe care am avut-o și înainte. Pacienții nu vor mai avea acces la sistemul de sănătate. Cred că această decizie nu ar trebui luată la nivel național. Cred că la nivelul fiecărui județ ar trebui să existe o adaptare a acestei măsuri, în funcție de numărul de pacienți cu Covid-19. Într-adevăr, pacienții cu Covid nu mai au unde să fie internați, dar există planuri de reziliență pentru fiecare spital, astfel încât fiecare spital să poartă interna pacienți cu Covid și să nu blocăm bolnavii cu afecțiuni cronice. S-a dovedit ulterior că bolile celor cu afecțiuni cronice s-au agravat, iar rata de refacere a fost mult mai scăzută”, spune Bodog.

Activarea Mecanismului de Protecţie Civilă, pentru medicamentul Tocilizumab

„Este unul dintre medicamentele care a  fost folosit încă de la început în tratamentul Covid cu rezultate bune inclusiv la cazurile grave și e bine că s-a activat Mecanismul, dar părerea mea este că ar fi trebuit activat mai devreme pentru că eu am sesizat de câteva luni acest lucru. Erau spitale care nu aveau acest medicament, iar ultimul caz de care îmi amintesc este spitalul din Ploiești, de unde am primit apeluri disperate din partea unui pacient care era internat acolo, iar la un interval de o săptămână pentru un alt pacient tot de acolo de la Terapie Intensivă care nu avea acest medicament pentru că nu exista nicăieri în țară.

După declanșarea acestui mecanism cred că trebuie folosite toate căile pentru a aduce acest medicament în țară, inclusiv. În momentul în care recurgi la acest mecanism, apelezi la ajutorul tuturor statelor din Europa care pot să sprijine sistemul nostru de sănătate. Pe de altă parte se stopează orice comercializare, deși nu cred că este cineva atât de iresponsabil să facă export paralel cu tocilizuma”, conchide Florin Bodog.

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat că România va cere, în cursul zilei de marţi, activarea Mecanismului de Protecţie Civilă, pentru medicamentul Tocilizumab, la cererea Ministerului Sănătăţii.

Mâine urmează să fie activat Mecanismul de Protecţie Civilă, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare”, a anunţat, luni seară, Raed Arafat.

Acesta a precizat că avem cantităţi suficiente pentru 2-3 săptămâni. ”Activăm Mecanismul să vedem, în ţările care nu se confruntă cu un val serios în acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul în anumite cantităţi”, a mai declarat Arafat.

 

 

1 comentariu la “Este foarte grav că se suspendă internările, spune Florian Bodog, fost ministru al Sănătății: „Blocăm bolnavii cu afecțiuni cronice!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *