Skip to content
Politică

Este Lazăr Comănescu de la Externe, un Aurescu în haine noi? Scandalul votului din diaspora

Jurnalistul Cătălin Prisăcariu ia în discuție într-un articol publicat pe blogul personal, scandalul alegerilor prezidențiale din 2014, în diaspora, când zeci de mii de români nu au putut vota din cauza cozilor uriașe și a proastei organizări a procesului electoral la ambasadele din străinătate.

În această speță, Prisăcariu compară atitudinea actualului ministru de Externe al României, Lazăr Comănescu cu cea a fostului ministru, Bogdan Aurescu, ambii fiind la momentul respectiv sub oblăduirea guvernului Ponta (Comănescu fiind pe atunci ambasadorul României la Berlin).

Dincolo de acuzele pe care jurnalistul i le aduce actualului ministru de Externe că este „politruc” care tremură pentru funcția sa fără a dori să desecretizeze datele votului din 2014, acesta menționează și cum a atacat în justiție MAE într-un proces la care poate face recurs.

Redăm mai jos articolul integral al jurnalistului:

„Și Comănescu, noul șef MAE, îl apără pe Ponta: a secretizat votul din străinătate din 2014 precum politrucul Aurescu
Scriam acum două luni despre proaspătul ministru de Externe, Lazăr Comănescu, cînd acesta era doar consilier al președintelui Iohannis, că are “o vastă experiență diplomatică, dar un caracter maleabil și, cel mai probabil, o bună relație cu Securitatea ceaușistă, transparentă din cariera dinainte de ’89” (sursa).

Cu toate astea, am sperat că nu va fi un politruc care să-l apere pe Ponta (așa cum a făcut fostul ministru Bogdan Aurescu), atunci cînd m-am întrebat dacă va desecretiza datele votului din străinătate de la prezidențialele din 2014.
Ba am mai și sperat, în secret, că diagnosticul meu despre marea abureală “apolitico-tehnocrată” a noului guvern este greșit.

M-am înșelat. Am sperat degeaba. Cel puțin în ce-l privește pe Lazăr Comănescu. Care Lazăr Comănescu, prin biroul de presă al MAE, m-a informat azi că nu va lăsa nici un cuvînt și nici o virgulă să transpire din Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu abuzul guvernului Ponta la votul din străinătate de la prezidențialele din 2014.

Iată, mai jos, cum arată răspunsul oficial al MAE la întrebările mele (aceleași trimise și fostului ministru Aurescu în aprilie a.c.).

mae-vot-strainatate

Așadar, Comănescu rămîne pe fix aceeași linie cu Aurescu: secretomanie totală, nici un strop de transparență, nici o urmă de respect față de cetățenii români care nu au putut vota în afara României la prezidențialele din 2014 din vina guvernului Ponta. Coincidență au ba, românii au fost umiliți și în Germania, adică exact în țara în care Comănescu era ambasador în noiembrie 2014 și respecta deciziile lui Ponta. Ceea ce mă face să mă întreb dacă noul ministru de Externe Lazăr Comănescu nu se apără și pe sine, de fapt, nu doar pe Ponta.

P.S. Prin biroul de presă al MAE, ministrul Comănescu invocă și procesul pe care l-am intentat ministerului pentru a-mi furniza informațiile pe care le consider de interes public. MAE arată că am pierdut acest proces, dar uită să adauge că am dreptul la recurs. Informația aceasta, însă, este publică pe site-ul Tribunalului București: “Solutia pe scurt: Respinge ca neîntemeiată acţiunea. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică azi 09.11.2015” (sursa).

Ca să-mi pot exercita dreptul legal la recurs, însă, este nevoie ca Tribunalul București să motiveze decizia și să-mi comunice motivarea, abia apoi putîndu-se depune și recursul. Din informațiile mele, săptămîna aceasta îmi va fi comunicată motivarea, care se află acum în lucru. Așadar, MAE nu a cîștigat procesul cu mine iar eu nu am pierdut procesul cu MAE, soluția de respingere a acțiunii mele nefiind definitivă.”, conchide Prisăcariu articolul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *