Profesorii care hărțuiesc sexual elevii sau studenții riscă 4 ani de închisoare. Reacția părinților

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Captura video

Profesorii care cer favoruri sexuale elevilor sau studenților pentru a le pune note mai mari sau pentru a-i trece examenele, vor fi aspru pedepsiți. O nouă lege în acest sens a fost promulgată de Klaus Iohannis și a intrat în vigoare sâmbătă, 6 ianuarie.

Inițiativa legislativă care cerea pedepse mai aspre pentru hărţuirea sexuală în mediul şcolar şi universitar a intrat în Codul penal. Mai exact, în cazul cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar sau universitar care hărţuiesc sexual elevi sau studenţi, limitele speciale ale pedepselor prevăzute de lege pentru folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual se majorează cu o treime. Asta înseamnă închisoare de la 8 luni la 4 ani și interzicerea pentru o perioada de 1-5 ani de a mai practica profesia.

O astfel de condamnare va fi înscrisă nu doar în cazier, ci și în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

Ce spune noua lege și cum era înainte

Concret, legea  completează Codul Penal în sensul extinderii sferei incriminării referitoare la hărţuirea sexuală şi al instituirii unor variante agravate ale acestei infracţiuni. Potrivit modificării aduse, în cazul cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar sau universitar care hărţuiesc sexual elevi sau studenţi, limitele speciale ale pedepselor prevăzute de lege pentru folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual se majorează cu o treime. Asta înseamnă închisoare de la 8 luni la 4 ani și interzicerea pentru o perioada de 1-5 ani de a mai practica profesia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: