În București consumul de droguri este asemănător cu cel din marile orașe europene. O arată o analiză a apelor reziduale care se realizează anual de către Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie în peste 100 de orașe europene. Drogul cel mai utilizat de români este ketamina, în timp ce în weekend crește consumul de cocaină și ecstasy.
În București se consumă de trei ori mai multă ketamină săptămânal decât media la nivel european: 10 mg/zi/1000 locuitori față de 3,21 mg/zi/1000 locuitori în alte oraşe europene. Cel puțin așa arată o arată o analiză a apelor reziduale care se realizează anual de către Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie în peste 100 de orașe europene. Reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog (ANA) au trimis probe de la stația de epurare Glina, colectate la aceeași oră, timp de o săptămână. Cinci tipuri de substanțe interzise au fost analizate.
Cu această ocazie s-a mai constatat că la noi consumul de cocaină și metamfetamină este ușor mai redus decât în restul Europei, cocaină – 165 mg /zi /1000 locuitori față de 219,65mg/ zi/ 1000 locuitori în alte oraşe europene și MDMA-media săptămânală 11 mg/zi/1000 locuitori Bucureşti versus 11,36 mg/ zi/ 1000 locuitori oraşe europene. Însă, în weekend utilizarea cocainei și a ecstasy-ului crește.
„Pe timpul weekendului s-au observat valori mai mari în ceea ce priveşte consumul de cocaină şi ecstasy ceea ce înseamnă că este folosit în scop recreaţional”, a declarat Ramona Dabija, director ANA.
Practic, analiza apelor uzate sugerează că este vorba de un consum mai mare de stupefiante în România decât se credea.
„Faptul că avem măsurători suplimentare este un argument puternic că în România drogurile încep să fie consumate din ce în ce mai mult. Mulți ani am spus că România este o țară de tranzit, acum este una de consum. În ultimii ani cumva ne-am gândit relaxat că se consumă doar marijuana, iată că adevărul arată că se consumă foarte mult ectasy, ketamină și cocaină”, a explicat psihologul Mihai Copăceanu pentru „Adevărul”.
La rândul lui, medicul toxicolog Radu Țincu, șeful disciplinei de toxicologie din cadrul Universității de Medicină Carol Davila, consideră că avem de-a face cu o „subdimensionare a fenomenului”, în condițiile unei creșteri a consumului: „Eu cred că mai mult de unul din zece români a consumat, doar că toate aceste studii se fac prin interviu, iar oamenii pot să nu recunoască utilizarea drogurilor de teama sancțiunilor penale, dar și din cauza stigmatizării”.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News