Skip to content
Societate

Este oficial! Se schimbă vârsta de pensionare: Bătrânii au ieșit în stradă

Planurile Guvernului croat de a crește vârsta de pensionare la 67 de ani, precum și de a micșora pensiile celor care optează pentru pensionare anticipată au scos mii de oameni în stradă, în centrul orașului Zagreb, capitala Croației, relatează Reuters.

Manifestațiile din Croația vin în contextul în care, săptămâna aceasta, Guvernul i-a cerut Parlamentului să adopte o lege care să majoreze vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani începând cu 2033. Trebuie accelerate eforturile pentru a face ca sistemul de pensii să fie unul sustenabil, își justifică Executivul decizia.

Ba mai mult, Guvernul croat a propus o diminuare de 4% a pensiei pentru fiecare an de pensionare anticipată. Totuși, a oferit în schimb pensii mai mari pentru cei care continuă să lucreze în pofida faptului că au dreptul să se pensioneze, anunță b1.

„Există multă nefericire și amărăciune în noi. Oare această propunere nu este iresponsabilă față de lucrătorii și pensionarii noștri?”, a declarat Kresimir Sever, unul dintre liderii uniunilor sindicale care au organizat protestul, către mulțimea adunată în Zagreb.

Protestatarii și-au manifestat nemulțumirea prin mesaje diverse. Dacă unii dintre ei au preferat să strige „hoții”, alții au ales să poarte pancarte  prin care acuzau Guvernul că îi sărăcește pe pensionari și pe lucrători. „De la școală la muncă, de la muncă în mormânt”, reclama unul dintre bannere.

De asemenea, sindicaliști, care reprezentau angajați din industria metalurgică și sistemul medical, li s-au adresat participanților la miting, insistând că nu pot munci până la 67 de ani.

„Muncesc pe ploaie și pe soare. Car zi de zi cu picioarele și spatele sute de pubele de gunoi arhipline. M-am operat deja la un genunchi, va trebui să mă operez și la al doilea”, a declarat un angajat al unei firme de curățenie.

Reprezentanții angajaților consideră că noua lege i-ar afecta în special pe lucrătorii mai în vârstă, aflați adesea sub presiune pentru a se pensiona anticipat, fie din motive de sănătate, fie pentru că angajatorii vor să scape de personalul peste o anumită vârstă. Totodată, ei au atras atenția că, în Croația, durata de viață este mai redusă decât în multe alte țări din Uniunea Europeană.

Prin urmare, sindicatele au promis să lanseze o campanie pentru organizarea unui referendum privind propunerea referitoare la vârsta de pensionare dacă guvernul nu le acceptă cererile de a renunța la această măsură.

Cu toate acestea, pentru ca un referendum să aibă loc, inițiatorii demersului trebuie să strângă semnături reprezentând 10% din electorat, adică 375.000 de semnături.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *