Skip to content
Politică

Este posibil să avem și o criză economică, spune Marcel Ciolacu: „Pentru prima dată ne pregătim anticipat”

Inquam Photos/George Calin

Președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, nu exclude posibilitatea să avem o criză economică în România. În Europa, criza ar putea fi declanșată de Germania, spune liderul PSD. Ciolacu a explicat că se iau deja măsuri preventiv la Guvern pentru a ne pregăti. ”Pentru prima dată ne pregătim anticipat, ne pregătim în avans”, a mai precizat liderul PSD. Marcel Ciolacu a afirmat că există o dependenţă a României, nu doar a Europei, de Ucraina, pe zona de materiale de construcţii, îngrăşăminte.

„Este posibil să avem și o criză economică. Am avut și cu comisarul Paolo Gentiloni o discuție pe cifre. Există o dependență de Ucraina în zona de materiale de construcții, de îngrășăminte. În Europa, doar o țară industrializată puternic cum e Germania poate să declanșeze o criză”, a declarat Marcel Ciolacu, la Digi 24

Președintele social-democraților a anunțat că luni, 11 aprilie, coaliția de guvernare va veni și cu un plan de măsuri pentru România, precizând că, în opinia sa, cea mai importantă Ordonanţă este cea pentru actualizarea preţurilor la materialele de construcţii. „Sunt mai multe propuneri, o să le detaliem luni pe fiecare”, a precizat liderul PSD.

 

Principalele declarații:

Luni venim cu un plan de măsuri pentru România, 17,3 miliarde de lei, cu o extensie până la 4 milioane de euro, unde componenta în zona economică este mai mare decât în zona socială, să se pornească motoarele și blocajele din zona de investiții.

Am avut întâi discuții cu comisarii europeni și am căutat surse de finanțare de la UE pe componenta socială, și au acceptat acest lucru. Rămânând în zona economică, în primul rând să vină ordonanța pentru acel indice de scumpiri la materiale de construcții pentru că avem investiții de 40 de miliarde de lei blocate în diverse nivele de investiții. Săptămâna viitoare guvernul ar trebui să dea această ordonanță.

7,3 miliarde pe zona socială să vină din exercițiul financiar multianual.

5 miliarde vor merge către deblocarea investițiilor, atât din buget național cât și din fonduri europene, și încă 5 miliarde pe scheme de ajutor punctuale. La PSD am identificat zona de industrie alimentară, procesare, ca să se dezvolte într-un ritm accelerat.

Sunt mai multe propuneri, o să le detaliem luni pe fiecare. Am văzut și anumite măsuri care se iau privind capacități de depozitare mărite pe teritoriul României, nu numai pe grâu, și la cartofi de exemplu. Este prima oară când văd o coerență la nivel guvernamental. Vrem să mărim salariul minim în agricultură la 3.000 de lei, așa cum este în construcții. România a rămas grânarul Europei, dar al doilea este Ucraina. România trebuie să își vadă oportunitățile și să se pregătească pentru aceste lucruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *