Skip to content
Politică

”Este primul său eșec major!” Tărăboiul din PSD, sub lupa lui Pieleanu EXCLUSIV

adevarul.ro
" "

Sociologul Marius Pieleanu, luni, într-o declarație exclusivă pentru PSNEWS.RO, a descifrat ițele celui mai aprig conflict de pe scena politică românească între actualul premier Mihai Tudose și primarul Gabriela Firea.

În acest context, Pieleanu a declarat că ”este greu de spus cine va ieși învingător din tot acest război pentru că fiecare dintre tabere are propriile sale atuuri dar și propriile sale vulnerabilități”. Totuși, sociologul a precizat că Mihai Tudose ”are uriașul avantaj că este într-o funcție foarte importantă din care poate să distribuie resursă”.

" "
" "

”Este greu de spus cine va ieși învingător din tot acest război pentru că fiecare dintre tabere are propriile sale atuuri dar și propriile sale vulnerabilități. Mihai Tudose are uriașul avantaj că este într-o funcție foarte importantă din care poate să distribuie resursă. E foarte important pentru un partid cum este PSD să primească resurse pentru a-și dezvolta local proiectele lor specifice comunității, cu alte cuvinte, prim-ministrul dă bani către primarii aleși. În al doilea rând, tocmai pentru că există această posibilitate legală, își creează propriul său grup de susținători. În mod evident acești oameni îi vor fi fideli pentru că vor să-și păstreze posturile. Marea vulnerabilitate a lui Mihai Tudose este totuși suspiciunea consistentă din partea conducerii PSD, că nu ar servi întru totul interesele partidului și că ar avea o comandă din altă parte. Dacă Mihai Tudose va reuși, într-un timp relativ scurt, să elimine această imagine, să o demonteze, atunci sunt șanse reale ca într-un viitor să fie o opțiune pentru o parte din cei care decid cine va fi președintele partidului”, a declarat Pieleanu.

Totodată, potrivit sociologului, ”marele dezavantaj al Gabrielei Firea este că încă este percepută de partid ca fiind un om dinafara sa”.

”Gabriela Firea are uriașul avantaj politic și democratic de a fi personalitatea din PSD care a câștigat cea mai importantă funcție de la Ion Iliescu încoace din partea PSD-ului, cea de primar general. Din punct de vedere politic are un argument foarte serios. Marele dezavantaj al Gabrielei Firea este că încă este percepută de partid ca fiind un om dinafara sa. Dacă ar avea și și-ar face timp să se aplece mai mult asupra problemelor partidului la nivel de vârf, dacă ar socializa mai mult cu lideri importanți ai PSD-ului, cu baronii, și ar obține acceptul acestora, ar fi o soluție pentru PSD în viitor”, a continuat sociologul.

Referitor la afirmațiile făcute publice de către Gabriela Firea, potrivit căreia premierul s-ar afla într-o campanie de cucerire a PSD-ului, Pieleanu a adăugat că:

„Mai mult sau mai puțin. Scopul oricărui politician la vârf este să aibă puterea toată. Nu-i putem reproșa lui Mihai Tudose dacă își dorește funcția de președinte al partidului. Este un demers legitim. Foarte mulți oameni își doresc să fie șefii propriei organizații politice. Gabriela Firea a înregistrat un eșec administrativ prin retragerea organizării târgului din București. La nivel mediatic, este primul său eșec major de când are funcția de primar general”.

Mai mult, sociologul a susținut că acest conflict este rezultatul unor disensiuni mai vechi existente între cei doi lideri politici, ”divergențe latente care weekend-ul trecut s-au concretizat”.

”Au fost acumulări cantitative, cum ar spune clasicii marxismului. În mod evident că au fost disensiuni, au fost divergențe latente care weekend-ul trecut s-au concretizat ”, susține Pieleanu.

Chestionat și în legătură cu posibilitatea ca ”scenariul Grindeanu” să se repete și să ne așteptăm la o demitere a premierului Mihai Tudose din fruntea Guvernului, sociologul a adăugat că acest scenariu ”este exclus”.

”Exclus. Parlamentul nu va mai vota o moțiune de cenzură împotriva propriului său Guvern”, a conchis acesta.

1 comentariu la “”Este primul său eșec major!” Tărăboiul din PSD, sub lupa lui Pieleanu EXCLUSIV

  1. Sunt de acord cu d-l Pieleanu. D-na Firea este un potential extraordinar pentru noua sefie a PSD-ului. Om de inalta tinuta morala, capabila, stapana pe orice situatie, inteleapta, si cel mai important, NESANTAJABILA. Cati 7 barbati din PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *