Perspective în agricultura anului 2024. Cum va fi sectorul agricol în anul ce urmează? Ce se prefigurează și care sunt principalii factori care influențează bunul mers al lucrurilor în acest context geo-politic care restructurează viziunea unei agriculturi a anilor ce vor urma? Ce rămâne și ce se schimbă, dar mai ales, ce instrumente vor avea fermierii pentru a face o agricultură durabilă și sustenabilă?
Factorii care vor influența prețul cerealelor sunt, în principal, cei din fiecare an: variația climatică în regiunile mari producătoare de cereale ale lumii care duc Bursele de cereale într-o direcție sau alta. Unii analiști spun că războiul dintre Rusia și Ucraina nu poate influența semnificativ prețurile mondiale ale cerealelor. În funcție de starea vremii și de evoluția prețurilor cerealelor, de acum înainte, campania agricolă următoare va fi decisivă pentru o parte dintre fermieri deoarece banii obținuți acum vor susține următoarele lor activități agricole.
Pentru 2024, România ar putea rămâne, conform previziunilor, al patrulea mare producător de cereale din UE, după Franța, Germania, Polonia, cu o producție totală estimată la aproximativ 22-23 milioane de tone.
Potrivit unui Raport USDA de la jumătatea anului, se estimează că revenirea exporturilor de porumb din UE va fi condusă de România, datorită poziției geografice avantajoase în aprovizionarea piețelor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. În plus, există perspectiva unei concurențe mai slabe din partea Ucrainei care va cultivă mai puțin porumb decât înainte de invazia rușilor.
Subvenții 2024 în agricultură cu 2,64% mai mult față de 2023
Cu un buget al Ministerului Agriculturii pentru anul 2024 de 25,196 miliarde de lei în credite bugetare, (cu 9% mai mare decât în 2023), sprijinul sectorului agricol va continuă în forță.
Subvențiile pentru sprijinirea producătorilor agricoli, în proiectul de buget MADR pentru anul 2024 sunt de 2,23 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de +2,64% față de 2023.
Pentru cofinanțarea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare, în bugetul MADR pe 2024 sunt prevăzute 12,64 miliarde de lei, o creștere cu 80,52% față de 2023.
Pentru cofinanțarea proiectelor din PNDR 2014-2020 vor fi alocate 5,78 miliarde de lei (cu 41,15% mai puțîn față de anul 2023).
7 miliarde de lei pentru producătorii de alimente
Un angajament ferm al ministrului pentru Agricultură este legat de acordarea în continuare a subvențiilor fermierilor și sprijinul financiar pentru schemele de stat, asigurând fondurile necesare producătorilor români pentru a menține calitatea alimentelor. Pentru această categorie, au fost alocate peste 7 miliarde de lei.
Conform unei postări pe Facebook, Florin Barbu a spus că vor continuă programele a căror implementare le asigură fermierilor predictibilitate.
Programe noi pentru sprijinirea financiară a producătorilor agricoli: 1,8 miliarde de euro
Ministrul Agriculturii a anunțat și introducerea de programe noi pentru sprijinirea financiară a producătorilor agricoli prin acordarea de ajutoare de stat, în conformitate cu cadrul temporar UE. Aplicabilitatea a fost extinsă până la data de 30.06.2024, cu un plafon financiar de 1,8 miliarde de euro.
În bugetul anului 2024, au fost incluse sumele necesare pentru implementarea a două programe de o importanță extrem de mare pentru securitatea alimentară a României.
- Programul INVESTALIM, cu o alocare financiară necesară pentru semnarea contractelor de finanțare de peste 730 de milioane de lei. Acest program vizează investițiile în unități de procesare, având că obiectiv producerea locală a alimentelor esențiale pentru necesitățile noastre.
- Programul de asigurare a independenței energetice a producătorilor agricoli și a Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI), prin accesarea resurselor Fondului de Modernizare în valoare de 750 de milioane de lei. Acest program urmărește investițiile în producerea energiei verzi pentru reducerea costurilor de producție și implicit a prețurilor alimentelor.Alocarea a 3 miliarde de lei pentru irigatii
Cei 3 miliarde de lei sunt dați pentru a continua investițiile în Reabilitarea Infrastructurii Principale de Irigații. Ei vor fi utilizați și pentru furnizarea apei gratuite până la stațiile de punere sub presiune și pentru acoperirea a 50% din costurile de energie electrică utilizată de către Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI).
Potrivit Strategiei Fiscal – Bugetare 2024 – 2026 publicată de Ministerul Finanțelor, creșterea economică pentru anul 2024 este estimată la 3,4%, inflația medie anuală va fi de 6% şi deficitul bugetar de 5% din PIB.
Anul trecut, România a înregistrat o producție totală de 19.18 mil. tone de cereale, iar în 2023 se așteaptă ca aceasta să crească cu 15%.
În țară se pregătește…
Producătorii români ar putea beneficia în curând de un certificat DOR, marcat cu o etichetă pe produsele disponibile la raft. Certificatul va garanta că marfă lor este de origine românească, prin proveniența să ori a materiilor prime din care este fabricată, conform unui proiect depus la Ministerul Agriculturii de managerii și antreprenorii din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României. Așa cum știm, în magazine găsim o mulțime de produse, cu diferite certificări, de la produse montane, ori tradițional românești, la cele protejate de Uniunea Europeană care creează confuzie.
În prezent există 5 regulamente de certificare pentru toate statele din Uniunea Europeană. Acestea includ: produse montane, produse bio, vinuri, băuturi aromatizate şi băuturi spirtoase, indicaţii geografice protejate, denumiri de origine protejată.
Digitalizarea este un proiect de lungă durata dar absolut necesar. Vedem dronele care acționează punctual pe culturi. Aceste tehnologii există déjà în România, iar decalajul tehnologic nu va mai fi foarte mare față de țările din Vest.
Se vor continua programele :
- Programele de susținere a crescătorilor de suine și de păsări pentru reproducție,
- Ajutorul de minimis pentru cartoful de consum ;
- Ajutorul de minimis pentru strugurii de masă ;
- Ajutor de minimis pentru legume în spații protejate (Programul Tomata)
- Programul de sprijin a producătorilor de usturoi
- Programul de susținere a raselor românești de porcine – Bazna și Mangalița ;
- Subvenționarea accizei la motorina utilizată în agricultură
- Ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal si zootehnic –
- Finanțarea investițiilor în zona montană pentru colectarea și depozitarea laptelui, dezvoltarea stânelor, precum și pentru construirea centrelor de colectare- depozitare fructe de pădure, în baza contractelor încheiate până la 31.12.2022.
Ultimele previziuni pentru cerealele UE în anul agricol 2023-2024
La sfârșitul lunii septembrie, Comisia Europeană a revizuit în scădere estimările privind recolta de grâu şi porumb a Uniunii Europene pentru anul agricol 2023-2024. Recolta de porumb ar urma să se situeze la 59,8 milioane tone, de la 61,7 milioane tone, iar cea de grâu moale de 125,3 milioane tone, de la un nivel de 126,1 milioane tone previzionat luna august.
In ceea ce priveste previziunile privind exporturile UE de grâu moale, conform acelorași estimări făcute de Comisia Europeană (CE), pentru în anul agricol 2023/2024 nu au fost modificate, acestea rămânând la 32 milioane tone.
În schimb au fost revizuite în creştere prognozele privind importurile UE de porumb la 20 milioane tone, de la un nivel de 17 milioane tone previzionat luna trecută, deci o majorare de 3 milioane de tone.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News