Skip to content
Politică

Estimările sociologilor înainte de locale: Pro România va lua mai puțin decât arată sondajele, PMP va lua mai mult, partidele mici vor dispărea

report.az

Contactat de PS News, sociologul Bruno Ștefan a comentat șansele partidelor considerate mai mici la alegerile locale ce vor avea loc pe 27 septembrie.

USRPLUS își revine pe ultima sută de metri

„USRPLUS cunoaște după ieșirea din starea de urgență o revigorare care nu credeam că mai este posibilă după eșecul de la prezidențiale a lui Dan Barna. Atunci, timp de vreo jumătate de an, USR-ul era la 10-11% și părea că nu se mai ridică, acum  a început să se ridice.

" "
" "

Dacă vorbim de Clotilde Armand care devine vârf de lance, candidatul de la Galați, de la Sălaj, deci sunt câteva locuri unde alianța USR-PNL are candidați comuni și pe ei vor merge puternic pentru a-și reactiva electoratul tânăr care părea decepționat de Barna.

USR-ul va obține un scor de peste 18%. Ceea este un scor mare”, a spus Bruno Ștefan pentru PS News.

PRO România va lua mai puțin decât arată sondajele

Eu mă aștept la o cădere dar nu mare. Căderea va fi dată de faptul că în unele localități importante cum este și Bucureștiul, dar nu numai, nu are candidați, iar lipsa candidaților și susținerea candidaților PSD, îi face pe alegătorii de stânga să se întoarcă cât mai mult către PSD și nu spre PRO România ca o posibilă speranță.

Faptul că el părea un PSD mai curat după ce s-a rupt, s-a cam sâsâit subiectul respectiv pentru că nu au o structură organizatorică bine pusă la punct în toată țara și candidați care să câștige.

Plecând și câțiva din vechii lor candidați cum este Tudose care era un vârf al PRO România, uzându-se alți candidați ca Mocioalcă la Caraș care iar era ceva important, sau Țuțuianu la Dâmbovița, iar aceștia erau cei mai importanți trei lideri care ridicau partidul acesta în teritoriu ai PRO România. Pro România nu cred că o să facă un scor de peste 7%” , a adăugat sociologul.

PMP va trece ”lejer” de 5%

”Aștept ca PMP-ul să facă un scor mai mare decât apare în sondaje, dat fiind faptul că sunt parte din cei care erau la PDL și aveau un fel de a organiza alegerile în ultima zi care producea o ieșire din cifrele date de sondaje în campanie. Nu înseamnă că sondajele erau falsificate ci că modul lor de a organiza campanie și în special ziua votului ne aduceau o surpriză, și vedeți că PMP-ul mai la toate sondajele a fost sub prag și de fiecare dată a trecut pragul.

Nu înseamnă că sondajele erau proaste, ci că ei aveau o oaste calificată în bătălii. Cunoscând acest partid mai bine, văd cât de subtil neperceput de public este acum această organizare, dar care va fi percepută în ultima săptămână mult mai intens. 

PMP-ul va trece pragul și nu doar că îl va trece, va face un procent, cred eu, de peste 6%, ceea ce o să fie o victorie pentru ei. Asta la Consiliul Local, la primari cred că lucrurile stau puțin mai rău”, a explicat Bruno Ștefan.

Alte Partide

„Nu mă aștept ca alte partide cum ar fi Partidul Ecologist, Partidul Verde, Aur sau care mai sunt, nu mă aștept ca ele la un loc să ia 3%. Niciunul nu va lua un procent ca să intre în consiliu, decât într-un mod excepțional, într-o comună sau în alte localități izolate. Per ansamblu, la nivel național, niciun dintre aceste partide nu cred că reușesc să adune 1%, dar surprize vor fi”, a conchis Bruno Ștefan.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *