Skip to content
Economie

Estonia și Malta au primit de la Comisia Europeană 126, respectiv 41 milioane de euro prefinanțare în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență

news.ro

Comisia Europeană a acordat astăzi 126 de milioane de euro Estoniei și 41 de milioane de euro Maltei sub formă de prefinanțare în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR). Aceste plăți sunt echivalente cu 13% din alocarea de granturi pentru fiecare țară în cadrul MRR, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Plățile sub formă de prefinanțare vor contribui la demararea punerii în aplicare a investițiilor și a măsurilor de reformă esențiale descrise în fiecare plan național de redresare și de reziliență. Comisia va autoriza plăți suplimentare în funcție de punerea în aplicare a investițiilor și a reformelor descrise în planurile naționale de redresare și de reziliență.

Estonia urmează să primească 969,3 milioane EUR, iar Malta 316,4 milioane EUR pe durata de viață a planurilor lor.

Plățile de astăzi urmează implementării recente și cu succes a primelor operațiuni de împrumut în cadrul NextGenerationEU. Începând din iunie 2021, Comisia a mobilizat 71 de miliarde EUR pentru NextGenerationEU prin intermediul obligațiunilor UE pe termen lung – din care 12 miliarde EUR prin prima emisiune de obligațiuni verzi NextGenerationEU.

MRR se află în centrul NextGenerationEU, care va pune la dispoziție 800 de miliarde EUR, la prețurile actuale, pentru a sprijini investițiile și reformele în toate statele membre. Planurile estoniene și malteze fac parte din răspunsul fără precedent al UE pentru a ieși mai puternică din criza COVID-19, promovând tranziția ecologică și digitală și consolidând reziliența și coeziunea în societățile noastre.

În prezent, 22 din cele 26 de planuri naționale de redresare prezentate au fost aprobate. Planul olandez nu a fost încă prezentat, iar Comisia nu a aprobat încă planurile maghiar, polonez, suedez și bulgar. O prefinanțare solicitată de 52,3 miliarde EUR a fost deja plătită către 17 state membre. Se preconizează că Spania va fi primul stat membru care va primi granturi în valoare de 10 miliarde de euro în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR), deoarece Comisia a apreciat că țara a îndeplinit majoritatea etapelor legate de această primă cerere de plată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *