Skip to content
Politică

Etapele din spatele scandalului Antenelor. Ce s-a întâmplat pas cu pas

Postul de televiziune Antena 3 a anunţat, luni, că a primit de la ANAF un ordin de evacuare în 5 zile din sediu.

Cu toate acestea, însă, ordinul de evacuare vine după 1 an şi jumătate de la sentinţa definitivă de condamnare şi confiscare din cazul privatizării frauduloase a Institutului de Chimie Alimentară (ICA) şi de la intrarea sediului Antenelor în proprietatea statului român.

În tot acest timp în care sentinţa de confiscare a fost executată doar în proporţie de 1 %, la conducerea ANAF-ului s-a aflat Gelu Ştefan Diaconu, care în urmă cu o săptămână, acesta a dispus evacuarea Antenelor din sediul statului. Ulterior, Diaconu a fost demis de premierul Dacian Cioloș.

Totodată, conform unor surse din piaţa media citate de romaniacurata.ro, Antenele s-au pregătit, încă de anul trecut, pentru o posibilă mutare.

În acest context, vă prezentăm o evoluție a cazului, care începe odată cu condamnarea în cazul ICA și continuă până la ordinul de evacuare din sediul Antenelor.

1. Sentinţa de condamnare şi confiscare

În data de 8 august 2014, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea l-au condamnat pe Dan Voiculescu, patronul de facto al Antenelor, la 10 ani de detenţie în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Chimie Alimentară (ICA).

Judecătorii au dispus recuperarea prejudiciului în valoare de peste 60 de milioane de euro provocat Ministerului Agriculturii.

Magistraţii au cerut şi confiscarea specială a „produsului infracţiunii”. E vorba de banii din închirierea către Romtelecom a blocului turn de pe malul lacului Băneasa de către Grivco, compania lui Voiculescu. Numai între 2003 şi 2006 – când Voiculescu şi-a donat acţiunile fiicelor sale – chiria a fost de peste 3,5 milioane de euro. Instanţa a dispus şi confiscarea banilor obţinuţi de fiicele lui Voiculescu din 2006 încoace din dividendele de la Grivco.

În vederea recuperării acestor bani, instanţa a pus sechestru şi a dispus confiscarea blocului turn din Băneasa şi a sediului televiziunilor Antena 1 şi Antena 3 din Şoseaua Bucureşti – Ploieşti nr. 25-27.

2. Sediul Antenelor, trecut în proprietatea statului

23 septembrie 2014: Statul Român prin Ministerul Finanţelor a trecut în proprietatea sa blocul turn Grivco, sediul Antenelor din Băneasa şi terenurile aferente.

3. Antenele contestă în instanţă

Decembrie 2014 – mai 2015: Antenele trimit adrese la ANAF în care transmit că vor continuarea contractului de locaţiune în baza unui drept de preemţiune al chiriaşului

13 iunie 2015: Antena 3 dă în judecată Ministerul Finanţelor şi, atenţie, Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii (CCAI, fosta ICA) la Tribunalul Bucureşti. Cere constatarea valabilităţii, la data confiscării sediului, a contractului de închiriere dintre Antena 3 şi CCAI încheiat pe 18 noiembrie 2013 şi valabil până până la 1 august 2016.

Antena 3 a formulat şi o cerere prin ordonanţă preşedinţială şi a solicitat recunoaşterea dreptului de folosinţă a sediului confiscat de stat până la soluţionarea procesului privind constatarea valabilităţii contractului de închiriere.

Antena 3 a invocat că mutarea ar presupune foarte mulţi bani:

“Evacuarea din spaţiul închiriat ar determina cheltuieli de evacuare şi relocare ce se ridică la suma de 20.079.600 lei, precum şi exercitarea unor proceduri de anulare a unor acte administrative şi de repunere a părţilor în situaţia anterioara”, arătat Antena 3 la Tribunal.

4. Antena 3 câştigă la Tribunal

8 septembrie 2015: Judecătoarea Luminiţa Calciu de la Tribunalul Bucureşti Secţia Civilă dă câştig de cauză Antenei 3. Potrivit motivării, judecătoarea a avut în vedere cheltuielile pe care le presupune relocarea, faptul că televiziunea ar fi fost nevoită să parcurgă o nouă procedură în faţa CNA şi pericolul întreruperii activităţii.

Citește toate cele opt etape aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *