Skip to content
Puterea Știrilor Video

Eterna problemă a gropilor de gunoi din București. Dan Tudorache: Nici când era PSD la guvernare n-am fost ajutat în problema Iridex

psnews.ro

Invitat în studioul „Puterea Știrilor”, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a vorbit despre situația din zona de nord a Capitalei, acolo unde bucureștenii se plâng de ani întregi de mirosul extrem de puternic venit de la celebra groapă Iridex. Edilul susține că administratorii gropii IRIDEX i-au cerut 600 de mii de euro în instanță, despăgubiri morale, pentru că le-a afectat afacerea.

Potrivit acestuia, deși este foarte bine cunoscută situația din nordul Capitalei, nici actualul ministru al Mediului, dar nici guvernele anterioare nu s-au oferit să vină cu soluții. „Nu m-au ajutat nici când era guvernare PSD pentru că în acel moment eram în alianță cu ALDE și domnul Pascu a fost senator al României dintr-o anumită zonă politică”, precizează Tudorache.

" "
" "

Groapa de gunoi Iridex aparţine lui Corneliu Pascu, fost senator al Partidului Conservator și cunoscut ca un apropiat al lui Dan Voiculescu.

„Am fost dat în judecată. Mi s-a cerut 600.000 de euro daune de către cei de la Iridex pentru că îi denigrez sau le stric imaginea. Eu nu am făcut asta. Le-am spus doar să rezolve acea problemă cu mirosul. Noi considerăm că acel miros care vine în anumite perioade ale zilei vine de la groapa de gunoi Iridex, de la gazele care nu sunt arse sau care sunt în fermentație și deranjează foarte mult în perioada verii. Pot să vă spun că acel miros ajunge până în zona Dămăroaia, Bucureștii Noi, Chitila, Sistești.

Pe 14 august am termen la procesul cu cei de la Iridex. Pascu, patronul acestei gropi, consideră că noi nu avem dreptate și că acel miros urât nu vine de la groapa lui și din această cauză noi ne judecăm de mai bine de 3 ani. Cei de la Ministerul Mediului știau foarte bine de acest scandal și nu m-au ajutat. Nu m-au ajutat nici când era guvernare PSD pentru că în acel moment eram în alianță cu ALDE și domnul Pascu a fost senator al României dintr-o anumită zonă politică”, a declarat primarul Dan Tudoarche.

Cum arde mafia italiană gunoaie extrem de toxice în România

România a devenit locul unde gunoaiele din Europa sunt aduse pentru a fi arse fără control, în fabricile de ciment, arată o investigaţie jurnalistică transfrontalieră. Mafia italiană aprovizionează cu deşeuri periculoase fabricile de ciment din România. Acolo sunt incinerate şi ajung direct în plămânii noştri, fără ca nimeni să nu controleze nimic, dezvăluie o investigaţie transfrontalieră realizată sub umbrela Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Documentarul „Secrete de Ciment”, publicat de jurnaliştii români de la Rise Project, a ajuns în atenţia presei internaţionale, după ce a arătat că şapte fabrici de ciment din România folosesc ca materie primă deşeuri din Italia şi Germania, aduse în România pentru a fi incinerate.

„Aducerea gunoiului pentru depozitare în România este interzisă, dar multe companii eludează legea transmiţând-o ca mărfuri normale. Odată ajunse în România, aceste deşeuri sunt arse în interiorul uzinelor de ciment la costul modest de 17 euro pe tonă. Dar ceea ce este mai rău este că deşeurile speciale sunt, de asemenea, tratate în acest fel”, informează euronews.it, într-un articol cu titlul „România, locul unde gunoiul Europei este ars (ilegal)”.

Investigaţia realizată în 2019 de Rise Project arăta că fenomenul arderii deşeurilor în cuptoarele fabricilor de ciment a luat amploare.

„Reziduurile pentru care nu există teoretic soluţii de reciclare au înlocuit astfel combustibilul tradiţional, cărbune sau petrol, poluant şi el. Reţeta este extrem de profitabilă: fabricile nu doar că nu mai plătesc carburantul pentru producţia proprie, ba chiar iau bani să folosească deşeul primit. Cei şapte coloşi industriali din România pot incinera anual un milion de tone de deşeu menajer, adică o cincime din cât producem cu toţii. Problema e că ard orice, inclusiv substanţe strict interzise, iar toxinele emanate în atmosferă au efecte dramatice asupra sănătăţii populaţiei, reclamă doctorii şi autorităţile”, informează autorii documentarului „Secrete de ciment”.

Una dintre fabricile de ciment vizate de ancheta jurnalistică a fost uzina din Chişcădaga, un sat din judeţul Hunedoara aflat în vecinătatea oraşului Deva. Aici, în ultimii cinci ani, două incendii au avut loc în depozitele de gunoaie folosite drept combustibil.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *