21 decembrie 1989, Bucureşti: „Noi suntem poporul, Jos cu dictatorul!”

Sursă foto: Wikipedia

După spargerea mitingului, între orele 13:00-14:00, participanții se vor regrupa în mai multe locuri din apropierea Pieței Palatului unde se afla sediul CC al PCR: Piaţa Romană, iniţial lângă restaurantul „Grădiniţa”, Piaţa Universităţii, Hotelul Intercontinental, Sala Dalles, Hotelul Bucureşti, Parcul Cişmigiu, Casa Centrală a Armatei, Piaţa Unirii etc. Manifestanții scandau lozinci împotriva lui Nicolae Ceauşescu: „Jos Ceauşescu!”, „Jos cizmarul!”, „Veniţi cu noi!”, „Români, nu cedaţi!”, „Timişoara, Timişoara!”, „Nu vă fie frică, Ceauşescu pică!”.

Unitățile şi subunitățile Ministerului de Interne şi ale DSS-ului primesc ordin să blocheze Piaţa Palatului şi să nu permită pătrunderea către sediul CC al PCR, în care fusese depozitată o mare cantitate de armament. Încep arestările în rândul demonstranților. Manifestanţii arestaţi (bărbaţi, femei, copii) au fost crunt bătuţi şi dirijaţi spre „punctele de colectare” din faţa Hotelului Negoiu şi lângă clădirea Ministerului Comerţului Exterior, de unde vor fi urcaţi în dube şi duşi spre triere, înregistrare şi identificare la Miliţia Capitalei. Vor fi bătuţi în incinta Miliţiei Capitalei şi duşi, mai apoi, la închisoarea Jilava. Abuziv s-au purtat ofițerii şi subofiţerii Secţiilor 1, 10, 11, 14, 17, 18 (cu precădere) şi 19 Miliţie. Începând cu ora 14:00, în Piaţa Palatului, precum şi în alte zone din centrul Bucureştiului vor sosi unităţi şi subunităţi ale MApN, inclusiv tancuri şi TAB-uri. În cursul după-amiezii vor fi scoase şi alte efective, astfel încât, la ora 19:45, se aflau în dispozitiv un număr de 37 TAB-uri (24 de la Regimentul 1 Mecanizat şi 13 de la Regimentul 2 Mecanizat).

La ora 16:30, un autocamion militar DAC, aparţinând MApN, plin cu lăzi cu muniţie, care se deplasa de la Piaţa Universităţii spre Hotelul Intercontinental, va fi blocat de mulţimea de demonstranţi. Lovit în cap de o cărămidă aruncată de un cetăţean, soldatul Nicolae Cismaru (şoferul) îşi pierde cunoştinţa şi controlul asupra autocamionului, care continuă deplasarea lovind o parte dintre demonstranţii şi militarii aflaţi în dispozitiv. Rezultatul: 7 morţi şi 5 răniţi. Într-o astfel de situaţie, confuză, mulţimea ajunge faţă în faţă cu militarii, o parte dintre aceștia intră în panică şi trag fără comandă. Se înregistrează 8 morţi şi 5 răniţi prin împuşcare. Aflând despre acest lucru, generalul-colonel Vasile Milea ordonă: „Să nu se mai execute foc şi să nu fie băgaţi militarii în linia întâi. Dacă pleacă scutierii, să plece şi militarii” . La ordinul ministrului Apărării Naţionale, două elicoptere militare vor trece la survolarea spaţiului aerian al Capitalei pentru a constata modul în care se deplasau manifestanţii în diferite zone ale oraşului. Cu acest prilej se lansează şi manifeste cu conţinut pro-regim, în timp ce se desfășoară arestări masive ale demonstranţilor. TAB-urile circulă în viteză pe bulevardele principale ale Bucureștiului.

La ora 17:00 va începe, în zona Hotelului Intercontinental, ridicarea Baricadei ce va reprezenta în orele următoare simbolul luptei împotriva regimului Ceauşescu. Unul dintre cei mai reprezentativi lideri ai mulțimii din Piața Universității, Dan Iosif, va mărturisi cu referire la acea noapte: „Am început să construim baricada prima dată din jardinierele de flori, scaunele luate de la Pescaru, după aceea am luat de la Dunărea de pe terasă scaune şi mese din acelea de tablă şi coşurile de gunoi de pe stâlpi. Dacă vă imaginați că noi credeam că vom opri tancurile cu aceste obiecte mărunte… Acolo au fost bătăi crunte între revoluționari şi scutieri” .

La ora 18:00, Nicolae Ceaușescu va desfășura o teleconferință cu activul de partid și de stat, precum și cu reprezentanții structurilor de forță, repetând ideea că în România există în acele momente o acţiune organizată şi dirijată, cu orientare precisă de destabilizare şi îndreptată împotriva integrităţii şi independenţei României, fapt care impune decretarea mobilizării generale a întregului activ de partid şi de stat şi a tuturor forţelor noastre de Interne – Miliţie, Securitate –, inclusiv a unităţilor militare pentru lichidarea în cel mai scurt timp a acestor acţiuni conjugate împotriva integrității, independenței, a construcției socialiste, a bunăstării poporului. Nicolae Ceaușescu precizează: „Nu există decât o singură cale – lupta!”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: