Adolescenți bătuți cu bestialitate de gardieni, în Centrul Educativ Buziaș. Reacția ministrului Justiției

Gorghiu
Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Incident extrem de grav în Centrul Educativ Buziaș. Doi adolescenți au fost bătuți cu bestialitatate chiar de gardienii închisorii. Toată scena a fost filmată de camerele de supraveghere din zonă. Conducerea centrului a fost demisă, iar cei doi agresori s-au ales cu dosar penal.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: Nu cred că există vreo motivație rațională care să fi dus la genul acesta de educație cu bâta. Am fost informată astăzi despre incident, în prima parte a zilei. Cei care văd imaginile trebuie să fie avertizați că sunt imagini foarte sensibile, mai ales dacă vorbim despre România anului 2023.

Sunt deținuți din centrul educativ de la Buziaș, minori și tineri, care au fost bătuți cu bestialitate de doi angajați. Spun de doi, pentru că ar fi nefiresc să stigmatizez toți polițiștii din sistemul penitenciar pentru faptele celor doi, mai ales că marea majoritate fac o treabă extraordinară și sunt mândră de ei. Însă, așa cum vedeți, mai sunt și niște uscături, niște oameni care nu știu să își exercite atribuția și se comportă ca niște bestii.

Măsurile luate astăzi, în scurtul timp pe care l-am avut la dispoziție: în primul rând, am înaintat un denunț penal către Parchetul General și înregistrarea pe care am avut-o la dispoziție, pentru a vedea cine sunt acele personaje, care a fost motivul pentru care s-a ajuns la această bătaie, de ce nu și-au respectat fișa postului, deontologia profesională șamd.

În al doilea rând, am demis de urgență conducerea unității, pentru că este inacceptabil ca sub acea conducere, în centrul respectiv să se întâmple asemenea lucruri.

În al treilea rând, am trimis un control la Buziaș pentru a face propria anchetă și am cerut Administrației Naționale a Penitenciarelor să dispună interzicerea oricărui contact între cei doi polițiști care apar în filmare cu personale care sunt în acel centru.

Evenimentele sunt din data de 24 iulie anul acesta, undeva în jurul orei 16:00. Imaginile arată acte de violență fizică, comise de angajați în prezența acelui grup extins de persoane. Din primele date obținute, rezultă că acest incident nu a fost raportat ANP, așa cum ar trebui. Vorbim despre o instituție a cărei rol este de reeducare a tinerilor, pentru că aceștia trebuie să fie reintegrați social, iar asta nu vom reuși niciodată să facem cu bâta, pumnul și bătaia. Din contră, cu educarea lor, cu o comunicare eficientă în sistem penitenciar și în centre de reeducare, pentru a putea să-i scoatem pe cât mai mulți dintre ei din această sferă infracțională.

ANP face, la rândul său, un control independent de corpul de control al Min. Justiției. Ne-am ocupat într-un timp scurt de toate aceste măsuri și promit să vă țin la curent, pentru că vom arăta toleranță zero față de orice acțiune care să aducă atingere statutului profesional, normleor legale în vigoare și, de asemenea, nu voi accepta absolut deloc brutalitatea, mai ales când e vorba despre minori și tineri, chiar dacă sunt în centre de reeducare.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: