Adoptarea Convenţiei ONU împotriva Corupţiei, o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei

Sursă foto: Facebook / Agentia Nationala de Integritate

România participă, în perioada 11 – 15 decembrie, la a zecea Sesiune a Conferinţei Statelor Părţi (COSP 10) la Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei (UNCAC). Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Florin Moise, a afirmat că adoptarea Convenţiei ONU împotriva Corupţie a reprezentat o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, iar asigurarea unor sisteme de integritate reprezintă un angajament solid privind instaurarea bunei guvernări.

”Adoptarea Convenţiei ONU împotriva Corupţiei (UNCAC) în anul 2003 a reprezentat o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei iar sistemele de declarare a averilor şi a intereselor au devenit ulterior un standard internaţional în asigurarea integrităţii demnitarilor şi funcţionarilor publici. Pornind de la premisele UNCAC, Statele Părţi au adoptat în ultimii 20 de ani sisteme de declarare a bunurilor, a veniturilor şi a intereselor personale de către funcţionarii publici, ce au drept scop evidenţierea conflictelor de interese sau a averilor nejustificate. Asigurarea unor astfel de sisteme de integritate reprezintă un angajament solid privind instaurarea bunei guvernări”, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Florin Moise, în cadrul evenimentului ”Romania’s Lessons Learned and Good Practices” organizat în marja celei de-a zecea Sesiuni a Conferinţei Statelor Părţi (COSP 10) la Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei (UNCAC), ce are loc în perioada 11 – 15 decembrie în Atlanta, SUA.

Acesta a adăugat că, în prezent, peste 170 de ţări din întreaga lume au introdus declaraţii de avere, sisteme de integritate şi diferite modele instituţionale de aplicare a regulilor pentru depunerea declaraţiilor şi verificarea informaţiilor, ”instrumente universale menite să sporească transparenţa şi responsabilizarea sectorului public, cu scopul final de promovare a integrităţii şi de prevenire a corupţiei”.

”Suntem onoraţi să avem şansa de a contribui la această construcţie globală”, a mai declarat preşedintele ANI în cadrul evenimentului.

Delegaţia României la COSP 10 UNCAC este formată din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiţiei, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Direcţiei Generale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate şi ai Agenţiei Naţionale de Integritate.

Conferinţa Statelor Părţi este principalul organism de elaborare a politicilor UNCAC, sprijinind Statele Părţi în implementarea Convenţiei şi oferind orientări politice Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) în vederea dezvoltării şi implementării activităţilor anticorupţie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: