Adrian Bența, analist financiar, despre inflaţie

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Românii vor cheltui tot mai mulţi bani, este nevoie de mai multe venituri, iar perspectivele sunt destul de sumbre, a spus analistul financiar Adrian Bența, la Antena 3 CNN, după ce INS a publicat rata inflaţiei.

Inflația anuală este în februarie de 7,2%, față de 7,4% în ianuarie, dar această scădere nu are mare însemnătate pentru buzunarele românilor.

Avem o rată anuală a inflației în februarie anul acesta de 7,2 puncte procentuale comparativ cu februarie anul trecut.

De asemenea, avem un indice al prețurilor de consum în februarie anul acesta comparativ cu ianuarie tot anul acesta de 100,81% și o rată inflației de la începutul anului, adică februarie comparativ cu decembrie 2023, de 1,9%.

„Aceste cifre ne spun faptul că noi vom cheltui mai mult, că avem nevoie de mai multe venituri, de mai multe surse de bani.

Aici noi ar trebui să extindem analiza și la nivelul veniturilor. Dacă veniturile cetățenilor au crescut cu aceeași rată de creștere ca și inflația, astfel încât aceasta să fie suportabilă sau ar trebui extinsă o analiză pe categorii socio-profesionale.

De exemplu, poate anumite categorii de salariați au avut o creștere a veniturilor de 10%, ceea ce face suportabilă mult mai ușor această cărate de inflație, sau poate alte categorii socio-profesionale nu au avut niciun fel de creștere a veniturilor, ceea ce duce la consecințe mai grele, la a suporta mai greu această rată a inflației.

Aș mai spune eu că, din păcate, perspectivele sunt în continuare destul de sumbre, adică nu mă aștept ca până la sfârșitul anului să avem o inflație din această uzuală, obișnuită, de un 3%-4% și probabil se va încheia anul tot în jur de 6-7%”, a spus Adrian Bența, analist financiar, miercuri, la Antena 3 CNN.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL