Agricultori francezi: Reglementarea NGT-urilor va facilita confiscarea semințelor de câteva multinaționale

Foto AFP

Agricultorii francezi care sunt împotriva reglementării „noilor OMG-uri”- în așteptare de răspunsuri!
Confederația Țărănească nu a primit încă un răspuns clar de la reprezentanța Comisiei Europene în Franța, dupa ce a manifestat, pe 13 decembrie 2023, la Paris, împotriva propunerii de Regulament European privind noile tehnici genomice (NGT sau NBT). NGT-urile sunt noile tehnici genomice, de selecție, care permit modificarea genomului unei specii vii fără a introduce gene de la o altă specie, spre deosebire de OMG-urile obținute prin „transgeneză”.

Reamintim că Membrii Confederației Țărănești și mai multe organizații, în special ecologiste, au organizat miercuri, 13 decembrie 2023, o ocupare surpriză a sediului Europa Expérience din Paris, pentru a protesta împotriva reglementării „noilor OMG” propuse de Comisia Europeană.

Ajunși în jurul orei 13.00 în fața acestui spațiu interactiv dedicat Europei, ei au instalat pe fațadă bannere cu „Opriți brevetarea vieții” sau „Nu OMG-urilor”, potrivit jurnaliștilor AFP de la fața locului.

Foto Conf Paysanne

Aproape o sută de demonstranți au ocupat apoi locul „simbolic”, cerând ca noile tehnici genomice (NGT, sau NBT în engleză) să rămână supuse reglementărilor europene privind OMG-urile, în timp ce Bruxelles-ul propune o relaxare a regulilor pentru o parte a NGT.

Al treilea sindicat agricol francez se teme că propunerea Comisiei va crea „riscul de contaminare a semințelor” sau chiar acela de „confiscare a semințelor prin brevetele câtorva multinaționale de semințe”.

Acțiunea sa surpriză a fost susținută de membrii altor organizații precum Federația Națională a Agriculturii Ecologice (FNAB), colectivul anti-OMG „Volunteer Reapers”, Greenpeace și sindicatul agricol belgian Boerenforum, toate s-au opus propunerii Comisiei Europene.

Confederația Țărănească solicită un interviu cu șeful adjunct al reprezentanței Comisiei Europene în Franța, Jessica Larsson, și cu secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Laurence Boone, a explicat purtătorul de cuvânt al sindicatului, Laurence Marandola.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: