AIEA: Primele deversări ale apelor de la centrala nucleară Fukushima nu au impact radiologic asupra populației

Sursă foto: Twitter
Sursă foto: Twitter

Primele deversări ale apelor provenite de la centrala nucleară Fukushima sunt conforme cu previziunile şi fără impact radiologic asupra populaţiei, a declarat marţi directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Am putut să confirmăm că primele deversări ale apei nu conţineau radioizotopi la niveluri nocive”, a spus Rafael Grossi în timpul unei vizite întreprinse la Stockholm.

„Aceste prime deversări sunt conforme cu aşteptările noastre, dar noi vom continua să supraveghem aceste lucruri, până când ultima picătură va fi deversată”, a adăugat el.

Potrivit unui anunţ făcut de AIEA pe 24 august, concentraţia substanţei radioactive tritiu era „cu mult sub limita operaţională de 1.500 de becquereli (Bq) per litru”, un nivel el însuşi de 40 de ori mai mic decât standardul naţional japonez pentru apa cu tritiu, aliniat la standardul internaţional (60.000 Bq/litru).

Deversarea apelor provenite de la Fukushima a generat însă temeri în rândul pescarilor japonezi, precum şi o opoziţie puternică din partea Chinei, care şi-a suspendat importurile de produse marine aduse din Japonia.

Totodată, autorităţile de la Tokyo i-au imputat Chinei o serie recentă de acţiuni anti-japoneze. Directorul general al AIEA a vorbit cu aceeaşi ocazie şi despre cooperarea cu Iranul, considerând că ritmul de reinstalare a camerelor video în siturile nucleare iraniene este încă prea lent.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: