Alegeri legislative anticipate, duminică, în Serbia, după indignarea provocată de atacurile armate din luna mai

ALEKSANDAR VUCIC
Sursa foto: Aleksandar Vucic

Chiar dacă preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, nu candidează el însuşi la alegerile parlamentare anticipate de duminică, imaginea şi numele său au fost în centrul campaniei electorale, iar scrutinul, dublat de unul local, vine la câteva luni după două atacuri armate în masă care i-au şocat pe sârbi şi i-au făcut să iasă în stradă şi să ceară inclusiv anticipate, relatează Reuters şi BBC.

După două atacuri armate în masă, în luna mai, soldate cu 18 morţi, dintre care nouă elevi de şcoală primară şi adolescenţi, protestele de stradă au zdruncinat controlul de peste zece ani al lui Vucic şi al Partidului Progresist Sârb (SNS) aflat la putere în această republică din Balcanii de Vest.

Timp de câteva săptămâni, mulţimi uriaşe susţinute de opoziţia de centru şi liberală au mărşăluit prin Belgrad, cerând acţiuni guvernamentale pentru a contracara o cultură a violenţei, despre care au spus că autorităţile au permis să înflorească în societate, precum şi alegeri anticipate înainte de sfârşitul anului.

Partidele de opoziţie şi organismele de supraveghere a drepturilor şi libetăţilor civile îl acuză, de asemenea, pe Vucic şi SNS de înăbuşirea libertăţii presei, de susţinerea violenţei împotriva oponenţilor, de corupţie şi de legături cu crima organizată. Vucic şi aliaţii săi neagă aceste acuzaţii.

Alegerile parlamentare din 17 decembrie – al cincilea scrutin din 2012 încoace, combinat cu votul simultan în majoritatea municipalităţilor, inclusiv în capitala Belgrad şi în provincia nordică Voivodina – au loc la numai 18 luni de la precedentele alegeri legislative.

În timpul campaniei, preşedintele Vucic, al cărui mandat prezidenţial expiră în 2027, i-a vizitat sârbii obişnuiţi în cadrul unui tur al ţării, pentru a asigura un nou mandat la putere pentru partidul său populist. Însă s-a deplasat în nordul Serbiei cu propria maşină Skoda, lăsând în garaj limuzina guvernamentală elegantă, pentru a verifica, a spus el, calitatea diferitelor lucrări rutiere. În alte călătorii prin ţară, el a ajutat fermierii să gătească jumări, a întors clătite, şi-a deschis un cont de TikTok, a acordat un interviu unui săptămânal important al opoziţiei şi a vizitat o mănăstire – toate acestea în încercarea de a consolida popularitatea partidului său după reacţia de respingere ca urmare a atacurilor în masă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: