Alegerile locale din 2024: cine sunt candidații din Constanța și ce șanse au la victorie

Sursa foto: Inquam Photos / Oana Pavelescu

Alegerile locale din 2024 vor propune o luptă în 4 pentru Primăria Constanța, iar actualul primar Vergil Chițac va trebui să demonstreze că își poate apăra mandatul. Constanța rămâne un oraș care se scufundă în scandaluri de corupție chiar și după ce Radu Mazăre a pierdut controlul primăriei. În ultimii ani, noua administrație nu a fost ocolită de anchetele procurorilor.

PNL își apără mandatele la alegerile locale din 2024

PNL se află într-o poziție dificilă deoarece are un primar în funcție, dar acesta este urmărit penal de DNA într-un dosar privind finanțarea unei competiții sportive. Vergil Chițac a mai fost achitat într-un alt dosar deschis tot de DNA, deci nu ar trebui să ne surprindă dacă procurorii vor arăta încă o dată că nu pot demonstra acuzațiile aduse lui Chițac.

Aceste scandaluri riscă să-i afecteze imaginea actualului primar al Constanței, care nu va lupta doar cu candidatul PSD, ci va întâlni și un candidat din partea AUR, partid care a crescut în opoziție.

Vergil Chițac a evitat să spună dacă va candida sau nu la alegerile locale din 2024. Primarul a precizat că mai întâi trebuie să măsoare intențiile de vot ale constănțenilor și să aștepte decizia conducerii PNL.

„Va trebui să măsurăm rapid dacă oamenii mă susțin și au încredere în mine și în eventualitatea asta, cumulat cu decizia Partidului Național Liberal, pentru că formal trebuie un vot în organismele de conducere ale partidului, repede veți ști dacă vom candida, deocamdată o lăsăm puțin în pending (n.r. așteptare)”, a declarat Chițac.

Vergil Chițac/ Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PNL deține și funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, cu Mihai Lupu. În 2023, Lupu a fost acuzat de procurorii DNA de luare de mită și este urmărit penal în acel dosar. Potrivit procurorilor, Lupu ar fi ajutat un om de afaceri să obțină mai multe contracte.

Mihai Lupu a demisionat din funcția de vicepreședinte al organizației PNL Constanța, iar partidul i-a retras sprijinul politic pentru Consiliul Județean.

În 2024, candidatul PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Județean ar urma să fie deputatul Bogdan Huțucă. La primăria Constanța, Vergil Chițac ar trebui să-și apere mandatul de primar, chiar dacă DNA îi poate strica toate socotelile electorale.

AUR trimite în luptă un fost liberal

Alegerile locale 2024 sunt primul test pentru AUR în teritoriu. AUR critică foarte mult PSD și PNL, dar nu ezită să recruteze politicieni din cele două partide. Candidatul AUR la Primăria Constanța va fi Ovidiu Cupșa, un fost membru PNL în ultimii 30 de ani. Cupșa voia, în 2020, să fie candidatul PNL la primărie, dar partidul a decis să-l ajute pe Vergil Chițac.

Ovidiu Cupșa, sursa foto: Ovidiu Cupșa

Situația este mai complicată pentru Consiliul Județean, unde candidatul AUR ar urma să fie decis de George Simion. Potrivit informațiilor din presa locală, AUR are trei posibili candidați pentru funcția de președinte CJ Constanța: Mohammad Murad, Cristinel Dragomir și George Scupra.

AUR nu are o rețea puternică de filiale înainte de alegerile locale din 2024, astfel șansele lor la o victorie pentru Consiliul Județean sunt mici. La alegerile parlamentare din 2020, AUR a fost pe locul 4, cu doar 15.000 de voturi mai puțin decât USR. Patru ani mai târziu, situația este complet diferită, iar USR este un partid prăbușit în sondaje, în timp ce AUR a crescut în opoziție.

Stelian Ion, eternul candidat USR

Stelian Ion, deputat și fost ministru USR, este eternul candidat al partidului pentru Primăria Constanța. Acesta a fost desemnat de conducerea USR să candideze și la alegerile locale 2024.

În 2020, Stelian Ion s-a clasat pe locul 2, la doar 4 procente în spatele lui Vergil Chițac și cu doar 0,11 procente în fața lui Decebal Făgădău, candidatul PSD din acel an.

Stelian Ion, sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

În ultimii 4 ani, Stelian Ion a demonstrat de mai multe ori că nu este un politician care poate livra rezultate pentru societate. În perioada în care a condus Ministerul Justiției nu a făcut nicio reformă și a protejat pensiile speciale ale magistraților. Totodată, sondajele din ultimele luni arată un USR depășit de AUR la nivel național.

Partidul condus de Cătălin Drulă nu a prezentat candidatul pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.

PSD, indecis în privința candidaților

PSD este indecis în privința candidaților din Constanța. Partidul condus de Marcel Ciolacu pare să aibă mai multe lupte interne. Marcel Ciolacu a precizat că PSD nu va avea alianță cu PNL și va trimite candidații în cursa pentru primărie și Consiliul Județean.

„Eu nu am niciun acord! Nici cu PNL. Am un singur acord cu colegii mei din PSD, deoarece sunt preşedintele. Nu am făcut acord cu nimeni, nu a făcut nimeni niciun acord”, a declarat Ciolacu.

Pe lista PSD s-ar afla mai mulți posibili candidați. Numele lui Horia Constantinescu, președintele Protecției Consumatorilor, este vehiculat atât pentru Primăria Constanța, cât și pentru Consiliul Județean. Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, ar vrea și el să intre în cursă pentru alegerile locale din 2024. Daniel Georgescu, fostul director de la Canale Navigabile, deputatul Lucian Lungoci și consilierul local Costin Răsăuțeanu sunt alte nume care ar putea primi sprijinul PSD pentru alegerile locale din 2024.

Candidatul PSD va fi principalul rival pentru actualul primar Vergil Chițac, dar nu este exclusă o surpriză din partea celor două partide mai mici – AUR și USR.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: