Ambasadorul Rusiei, chemat la MAE pentru explicaţii după declaraţii făcute de Zaharova şi Medvedev

Sursă foto: INQUAM Photos, Bogdan Dănescu

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti Valeri Kuzmin a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), fiindu-i transmisă nemulţumirea profundă a părţii române cu privire la ”maniera deformată, trunchiată şi neconformă” în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federaţiei Ruse, teme importante, ”cu relevanţă bilaterală, care îşi au originea în trecutul istoric”. Kuzmin a fost convocat după ce pe pagina de Facebook Ambasadei Rusiei au fost postate afirmaţii dure ale purtătoarei de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova ca reacţie la rezoluţia Parlamentului European privind restituirea Tezaurului României sechestrat de Rusia.

”Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Luminiţa Odobescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat în dimineaţa zilei de 17 martie 2024 la sediul Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu o serie de declaraţii recente ale părţii ruse. Ambasadorului i-a fost transmisă nemulţumirea profundă a părţii române cu privire la maniera deformată, trunchiată şi neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federaţiei Ruse, teme importante, cu relevanţă bilaterală, care îşi au originea în trecutul istoric”, a anunţat duminică MAE.

Conform MAE, i s-a reamintit ambasadorului Federaţiei Ruse ”necesitatea încadrării depline şi permanente în practica diplomatică, inclusiv în ceea ce priveşte menţinerea unei conduite responsabile în comunicarea publică”.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova, a comentat rezoluţia PE privind restituirea tezaurului românesc, afirmând că datoria României către Rusia şi Uniunea Sovietică este 20–25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur româneşti trimis în Rusia şi că aproape tot aurul românesc şi alte bunuri de valoare au fost returnate în timpul dezvoltării relaţiilor sovieto-române, conform unei postări de pe pagina de Facebook a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.. Concluzia Mariei Zaharova este că România vrea să-şi rezolve astfel.problemele economice.

”Rusia a transferat deja rezerve semnificative de aur guvernului român. Potrivit documentelor istorice, în 1935, guvernul sovietic, în semn de bunăvoinţă, a trimis la Bucureşti 1.436 de tone de bunuri de valoare (17 vagoane!) rămase din vremea ţarismului. La mai puţin de 6 ani mai târziu, România a atacat URSS împreună cu al Treilea Reich”, a afirmat purtătorul de cuvânt al MAE rus.

Ea susţine că aproape toată datoria României faţă de Uniunea Sovietică pentru distrugerile cauzate în timpul Celui de-Al doilea Război Mondial a fost iertată de Moscova încă din 1949.

Conform postării de pe pagina de Facebook a ambasadei, Zaharova afirmă că datoriile româneşti faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică, reprezintă, conform experţilor, echivalentul 1365–1665 de tone de aur, adică de 20–25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur româneşti trimis în Rusia în 1916–1917.

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei şi fost preşedinte al Rusiei atunci când Vladimir Putin era premier, Dmitri Medvedev a precizat că România nu va primi nimic de la Federaţia Rusă şi că rezoluţia adoptată de Parlamentul European privind returnarea tezaurului nu va avea niciun efect la Moscova. Într-o postare de pe platforma Vkontakte, citat de Tass, acesta a spus că „liderii europeni sunt idioţi”, i-a înjurat pe români şi a adăugat că „românii nu sunt o naţiune, ci un mod de viaţă”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: