Ambasadorul Ungariei convocat de către MAE în urma discursului lui Viktor Orban la Băile Tușnad

INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Ministerul de Externe anunţă oficial, luni seară, că ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat la sediul instituţiei, în contextul discursului susţinut de premierul ungar Viktor Orbán la Tuşnad. Oficialii români transmit că afirmaţiile făcute „nu sunt în consonanţă cu obiectivul promovării unei relaţii pragmatice, constructive, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două state”.

„MAE precizează că ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat astăzi, 24 iulie 2023, la sediul MAE, în contextul discursului susţinut sâmbătă, 22 iulie 2023, de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, în cadrul Taberei de Vară de la Băile Tuşnad”, a anunțat MAE într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, „partea română a reiterat faptul că, în cadrul dialogului diplomatic constant cu partea ungară, a făcut în mod repetat apel la reţinere în declaraţiile şi mesajele publice ale oficialilor ungari aflaţi în vizite private în România, inclusiv în perspectiva Taberei de Vară de la Băile Tuşnad de anul acesta”.

„În context, a exprimat surprinderea faţă de prezentarea în discursul public al prim-ministrului ungar a aspectelor comunicate verbal, pe canale diplomatice, privilegiate constant de partea română”, a transmis MInisterul de Externe. MAE român a precizat, totodată, că declaraţiile publice neadecvate transmise cu acest prilej nu sunt în consonanţă cu obiectivul promovării unei relaţii pragmatice, constructive, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două state, obiectiv susţinut de partea română”, a mai transmis Ministerul de Externe.

Anterior, ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, a anunţat că ambasadorul Ungariei a fost convocat la MAE, fără a preciza motivul convocării, dar referindu-se la „discurs”, referire probabilă la discursul rostit de premierul Viktor Orban la Tuşnad, şi a adăugat că nu a fost ”o mare surpriză”.

„Nu a fost o surpriză faptul că ambasadorul nostru la Bucureşti a fost convocat în această dimineaţă la Ministerul român de Externe”, a scris Peter Szijjarto pe Facebook, adăugând că ”tonul şi atmosfera întâlnirii pot fi descrise ca fiind calme şi politicoase”.

Potrivit lui Peter Szijjarto, şeful misiunii diplomatice maghiare a fost convocat la nivel de „subsecretar de stat”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL