Amenda dată organizatorului Marşului Secuiesc, anulată de instanţă pe motiv că Jandarmeria şi-ar fi depăşit atribuţiile

Sursa foto: Wikimedia Commons

Judecătoria Târgu Mureş a anulat, prin sentinţă rămasă definitivă, amenda de 1.000 de lei acordată de Gruparea Mobilă de Jandarmi „Regele Ferdinand I” Târgu Mureş organizatorului Marşului Secuilor şi mitingului pentru autonomie, Izsak Balazs, după manifestarea de anul trecut, arătând că Jandarmeria şi-ar fi depăşit atribuţiile.

„Jandarmeria a susţinut că are ‘atribuţii legale prevăzute de toate actele normative care au stat la baza clasificării manifestării de protest ca făcând parte din categoria celor interzise şi că nu se poate aduce în discuţie faptul că Jandarmeria interzice desfăşurarea unei adunări publice care, conform legislaţiei în vigoare, face parte din categoria celor interzise, Jandarmeria procedând la asigurarea respectării legilor în vigoare, respectiv la luarea măsurilor ce se impun când constată că acestea a fost încălcată’ şi că ‘avizul comisiei de avizare nu poate excede cadrului normativ unde se stipulează în mod clar tipurile de adunări publice care sunt interzise’. Afirmaţia este periculoasă şi tinde să conducă la ideea că Jandarmeria Română beneficiază de dreptul de a se substitui tuturor celorlalte organe ale statului, în măsura în care apreciază că acestea din urmă au emis acte administrative contrare legii, chiar în lipsa unor hotărâri judecătoreşti care să constate caracterul ilegal al acestora”, se arată în motivarea sentinţei civile numărul 3803/2003, pronunţată în şedinţa publică din data de 28 decembrie 2023, rămasă definitivă de curând.

Instanţa a constatat că adunarea publică a fost declarată, a fost înregistrată şi nu a fost interzisă, iar din acest punct de vedere, art. 26 alin. (1) lit. a) din Legea nr.60/1991, care a servit drept temei pentru sancţionarea petentului, în cazul de faţă Izsak Balazs, nu este incident în cauză.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL