Analfabetismul digital, o realitate a satelor românești. „Ce calculatoare, bre? Unii n-au nici curent electric!”

Sursa foto: Unsplash

Conform statisticilor europene, România este pe ultimul loc în privința competențelor digitale de bază. Pe scurt, mulți români nu știu să folosească tehnologia. Cea mai gravă situație este în mediul rural, acolo unde sărăcia și izolarea duc la analfabetism digital.

Conform datelor Eurostat publicate la finele anului trecut, doar 28% dintre români au competențe digitale de bază și numai 11% folosesc internetul pentru a învăța. Asta înseamnă, potrivit acelorași statistici, că suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind ponderea persoanelor care au competențe digitale de bază, dar și a celor care folosesc internetul pentru învățare. Această realitate este întâlnită mai ales în mediul rural.

În nordul Moldovei, în județul Botoșani sunt cătune unde nu există nici măcar semnal la internet, iar acolo unde este foarte puțini localnici își permit calculatoare tablete sau măcar telefoane inteligente. Pentru cei mai mulți săteni, gadgeturile secolului XXI sunt un lux, de multe ori inaccesibil și chiar inutil.

În multe cătune mai izolate, cu destui nevoiași, lipsește chiar și curentul electric.

„Ce calculatoare, bre? Unii nu au nici curent electric. Sunt care nu au televizor. Și sunt familii tinere cu mulți copii. Nu au nici tabletă, de niciun fel. Poate la școală ce mai apucă, pe la ore. În rest, nimic”, spune o săteancă.

Copiii acestor familii nevoiașe își petrec timpul ca generațiile trecute, jucându-se afară, cu ce găsesc la îndemână. În plus, odată ce trec de vârsta de șapte ani, nu prea mai au timp de stat degeaba din cauza muncilor din gospodărie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: