Andreea Negru (ADAA): Măsurile fiscale disperate vor crea o prăpastie între mediul de afaceri şi stat

Andreea Negru
Andreea Negru/news.ro

Eventuale taxe şi impozite noi ar trebui introduse de anul viitor şi corelate cu reduceri de cheltuieli bugetare, în caz contrar, măsurile fiscale disperate vor crea o prăpastie între mediul de afaceri şi stat, consideră Andreea Negru, preşedinta Asociaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA).

„Comunitatea de afaceri are nevoie de un cadru fiscal stabil şi echitabil pentru a se simţi susţinută în eforturile sale. Astăzi vorbim de noi taxe şi impozite ce vor fi introduse în economie pentru atenuarea escaladării deficitului bugetar. Cu toate acestea, Guvernul trebuie să îşi asume o abordare echilibrată: introducerea lor începând cu anul viitor şi corelarea acestora cu reduceri de cheltuieli bugetare pentru a se vedea rezultatele şi a creşte încrederea într-o abordare profesionistă a actului guvernamental. În caz contrar, măsurile fiscale disperate vor crea o prăpastie între mediul de afaceri şi stat”, a precizat aceasta printr-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Ea a subliniat, în context, că faptul că se caută bani la buget nu mai reprezintă pentru nimeni o noutate iar întreg mediul de afaceri aşteaptă să vadă de unde se taie şi unde cresc taxele.

„Vorbim de ani de zile de predictibilitate şi de nevoia unei strategii fiscale coerente. Introducerea de taxe şi impozite „surpriză” în dorinţa de a aduna mai mulţi bani la buget nu va face altceva decât să adâncească prăpastia dintre privat şi stat, va constrânge mediul de afaceri să ia măsuri pentru a contracara efectele imediate şi, evident, nu vor avea efectul scontat al colectării”, se menţionează în document.

În aceste condiţii, Andreea Negru a pledat pentru stabilitatea fiscală în cadrul întregului an fiscal, crucială pentru dezvoltarea şi prosperitatea mediului de afaceri, arătând că respectarea principiului taxelor constante pe parcursul întregului an fiscal reprezintă un pilon esenţial al succesului şi creşterii economice. Potrivit organizaţiei, atât timp cât nu vor exista schimbări bruşte şi neprevăzute în ceea ce priveşte impozitele şi taxele, întreprinzătorii pot lua decizii informate şi strategice în privinţa extinderii afacerii, angajării de personal sau realizării de investiţii în noi tehnologii sau facilităţi.

Pe de altă parte, modificările frecvente ale taxelor vor conduce la confuzie şi erori în raportarea fiscală, ceea ce va duce la sancţiuni şi cheltuieli suplimentare pentru afaceri.

„Atunci când Guvernul respectă promisiunea de a nu impune taxe surpriză sau schimbări fiscale masive în mijlocul anului, se creează o atmosferă de cooperare şi parteneriat între sectorul privat şi autorităţile publice. Când însă apar modificări ale regulilor în timpul jocului, apar şi disfuncţionalităţi în economie”, a concluzionat Andreea Negru.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL