Angajaţi ai agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni ar fi fost implicaţi în atacurile Hamas din 7 octombrie

Sursă foto: Facebook / UNRWA

Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a anunţat vineri că a deschis o anchetă în cazul mai multor angajaţi suspectaţi de implicare în atacurile din 7 octombrie din Israel comise de Hamas şi a precizat că a întrerupt colaborarea cu aceşti membri ai personalului, relatează Reuters.

„Autorităţile israeliene au furnizat UNRWA informaţii despre presupusa implicare a mai multor angajaţi ai UNRWA în atacurile oribile din Israel de la 7 octombrie”, a declarat Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA.

„Pentru a proteja capacitatea agenţiei de a furniza asistenţă umanitară, am luat decizia de a rezilia imediat contractele acestor membri ai personalului şi de a lansa o anchetă pentru a stabili adevărul fără întârziere”, a anunţat comisarul ONU.

Lazzarini nu a dezvăluit numărul angajaţilor presupus a fi implicaţi în atacuri şi nici natura presupusei lor implicări. Cu toate acestea, el a declarat că „orice angajat al UNRWA care a fost implicat în acte de terorism” va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală.

Un purtător de cuvânt al UNRWA nu a dorit să ofere mai multe detalii despre această situaţie, precizează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a acuzat UNRWA că a anunţat ştirea în timp ce atenţia lumii era concentrată pe Curtea Internaţională de Justiţie, care a ordonat Israelului să împiedice actele de genocid împotriva palestinienilor şi să facă mai mult pentru a ajuta civilii din Gaza. „În orice altă zi, acesta ar fi fost un titlu important: Israelul prezintă dovezi ale complicităţii angajaţilor ONU cu Hamas”, a scris Levy pe X.

ŞEFUL ONU SE DECLARĂ „ÎNGROZIT

Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a fost informat cu privire la aceste acuzaţii, a declarat purtătorul său de cuvânt. „Secretarul general este îngrozit de această ştire”, a declarat Stéphane Dujarric.

Oficialul a adăugat că şeful ONU i-a cerut lui Lazzarini să efectueze o investigaţie pentru a se asigura că orice angajat al UNRWA despre care se dovedeşte că a participat sau a instigat la atacurile din 7 octombrie va fi concediat imediat şi va fi trimis în faţa instituţiilor de resort, pentru o eventuală urmărire penală.

„Va fi efectuată o inspecţie independentă urgentă şi cuprinzătoare a UNRWA”, a adăugat Dujarric.

UNRWA, printre ai cărei cei mai mari donatori în 2022 se numără Statele Unite, Germania şi Uniunea Europeană, a declarat în repetate rânduri că este pe punctul de a se prăbuşi capacitatea sa de a acorda asistenţă umanitară populaţiei din Gaza.

SUA ÎŞI SUSPENDĂ FINANŢAREA

Departamentul de Stat al SUA s-a declarat extrem de tulburat de acuzaţii, despre care a spus că se referă la 12 angajaţi ai UNRWA. Departamentul a anunţat că nu va mai acorda nicio finanţare suplimentară agenţiei până când acuzaţiile nu vor fi soluţionate.

„Departamentul de Stat a suspendat temporar finanţarea suplimentară pentru UNRWA în timp ce analizăm aceste acuzaţii şi măsurile pe care le ia Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a le rezolva”, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller.

Departamentul de Stat al SUA lăudase recent activitatea UNRWA, iar administraţia lui Joe Biden a restabilit finanţarea care fusese oprită în timpul mandatului lui Donald Trump.

Ca răspuns la acuzaţiile la adresa angajaţilor UNRWA, republicanii din Senatul american au criticat decizia lui Biden de a finanţa agenţia. „De ani de zile am avertizat administraţia Biden cu privire la reluarea finanţării pentru UNRWA, care are un istoric de angajare a unor persoane legate de mişcări teroriste precum Hamas”, a declarat vineri senatorul Jim Risch, principalul republican din Comisia pentru relaţii externe a Senatului.

CE SPUNE UNIUNEA EUROPEANĂ

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că va „evalua paşii următori şi va trage învăţăminte pe baza rezultatului anchetei complete şi cuprinzătoare”.

UNRWA, înfiinţată în 1949, după primul război arabo-israelian, oferă servicii, inclusiv şcolarizare, asistenţă medicală primară şi ajutor umanitar palestinienilor din Gaza, Cisiordania, Iordania, Siria şi Liban.

Autorităţile israeliene, inclusiv premierul Benjamin Netanyahu, au acuzat agenţia că alimentează incitarea anti-israeliană, acuzaţii pe care aceasta le neagă.

UNRWA a oferit ajutor şi şi-a folosit facilităţile pentru a adăposti persoanele care fugeau de bombardamente şi de ofensiva terestră lansată de Israel în Gaza după atacurile din 7 octombrie, în care Israelul afirmă că 1.200 de persoane au fost ucise şi 240 au fost luate ostatice.

Ofensiva israeliană a devastat o mare parte din Fâşia Gaza, dens populată, şi a ucis peste 26.000 de palestinieni, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii din teritoriul controlat de Hamas.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: