ANR amplasează radare pentru supravegherea traficului maritim

Dunărea
Sursa foto: Wikipedia

Autoritatea Navală Română (ANR) a anunţat că vor fi amplasate radare de ultimă generaţie pentru supravegherea traficului maritim, iar acestea vor permite detecţia şi urmărirea navelor pe o rază de 12 mile marine.

ANR a anunţat că două radare de ultimă generaţie, unul cu funcţie principală şi altul cu funcţie de rezervă, sunt amplasate, joi, pe clădirea Autorităţii Navale Române, iar lucrarea va dura 48 de ore. De asemenea, în perioada imediat următoare va fi instalat şi soft-ul care va permite operaţionalizarea celor două echipamente ce vor ajuta la supravegherea traficului maritim.
„Un alt radar a fost deja poziţionat în zona Midia, iar zilele următoare şi zona Agigea va dispune de un echipament de acelaşi tip. Cele 4 radare, care sunt model Solid State fără magneton, vor ajuta la monitorizarea traficului maritim şi vor permite detecţia şi urmărirea navelor pe o rază de minim 12 mile marine. Nu doar distanţa de operare este singurul element important, ci şi imaginea de o calitate şi claritate superioară pe care aceste radare o vor putea transmite este un criteriu esenţial pentru coordonarea traficului maritim”, a precizat ANR, preluat de News.ro.
Autoritatea Navală Română a adăugat că echipamentele au fost achiziţionate prin proiectul “Sistem de informare şi management al traficului maritim costier RO-VTMIS”. În cadrul aceluiaşi program cu finanţare europeană, ANR  beneficiază şi de echipamentele de comunicaţie VHF care sunt instalate în toate locaţiile proiectului, şi anume Constanţa, Mangalia, Agigea, Midia, Gura Portiţei, Mahmudia, Sulina şi Sf. Gheorghe. Cu ajutorul acestora, Centrul Maritim de Coordonare şi Căpităniile de Port vor putea lua legătura cu navele aflate la o distanţă de până la 30 de mile de coastă. Totodată, vor putea fi preluate apelurile de primejdie, staţiile fiind echipate cu transceiver (emisie/recepţie) cu apel selectiv numeric.
„În următoarea etapă a proiectului vor fi livrate şi celelalte componente de comunicaţie ce vor face ca sistemul costier să devină unul modern şi extrem de eficient din punct de vedere al monitorizării traficului maritim. Vorbim despre senzorii meteo pentru cunoaşterea cât mai exactă a situaţiei meteorologice din zonele de interes maxim, camerele video (CCTV), modulul de SAR-POLUARE care are atât o componentă de căutare şi salvare cât şi una de răspuns în cazul unei poluări, cât şi despre restul echipamentelor prevăzute în proiect”, a precizat sursa citată.
Proiectul „Sistem de informare şi management al traficului maritim costier RO-VTMIS” este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritară 2/2,5 “Creşterea gradului de siguranţă şi securitate pe toate modurile de transport şi reducerea impactului transporturilor asupra mediului”.
„În domeniul siguranţei vieţii omeneşti pe mare şi a protecţiei mediului marin, la nivelul statelor membre UE care au porturi maritime, acolo unde traficul navelor maritime impune, s-a hotărât crearea unui sistem de management al traficului navelor. Acest sistem trebuie să menţină condiţii de siguranţă pentru navă şi echipaj, condiţii de protecţie pentru porturi, infrastructura acestora, a apelor naţionale şi a zonei costiere”, a mai explicat ANR.
Valoarea totală a proiectului este de 32.672.955,34 de lei.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL