Anul viitor, prețurile mondiale la grâu, porumb și soia „ar urma să scadă”

grau cereale
Sursa foto: Unsplash

Agenția Reuters a realizat o analiză privind situația alimentară din 2023.

Livrările mondiale de alimente vor avea o serie de provocări în 2024, între acestea seceta, restricțiile la export și cerințele la majorarea producției de biocombustibil. Agenția Reuters a realizat o analiză privind situația alimentară de anul viitor.

Reporter: Arina Petrovici-Matei – Prețurile mari la alimente din ultimii ani i-au făcut pe fermierii din întreaga lume să cultive mai multe cereale și oleaginoase. Analiștii și comercianții intervievați de Reuters spun că, după mai mulți ani de creșteri solide, prețurile mondiale la grâu, porumb și soia ar urma să scadă anul viitor, odată cu diminuarea blocajelor din Marea Neagră și a temerilor referitoare la o recesiune mondială. Acest lucru nu înseamnă că prețurile nu pot rămâne vulnerabile la șocuri de aprovizionare sau la inflația produselor alimentare, mai spun sursele citate. Situația pe partea de aprovizionare cu cereale s-a îmbunătățit în acest an grație unor recolte mai mari, spune unul dintre analiști.

Provocările însă rămân și pot fi legate de fenomenul meteorologic El Niño până în lunile aprilie-mai, de faptul că Brazilia va produce mai puțin porumb sau de achizițiile mari pe care le-ar putea face China. Comercianții se așteaptă ca producția de orez din Asia să se reducă la jumătate anul viitor, pe măsură ce seceta va afecta randamentul culturilor. Livrările mondiale de orez au avut deja de suferit anul acesta din cauza fenomenului El Niño. O posibilă veste bună pentru aprovizionarea cu cereale este aceea că producția de porumb, grâu și soia din America de Sud ar urma să se îmbunătățească în 2024, chiar dacă pot veni surprize de la evoluțiile meteo din Brazilia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL