Arestarea lui Putin la summitul BRICS ar fi o „declaraţie de război”, afirmă preşedintele sud-african

Sursă foto: X

Arestarea lui Vladimir Putin ar însemna a declara război Rusiei, a afirmat preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa în documente publicate marţi, în plină dezbatere naţională asupra primirii preşedintelui rus în ţară pentru a participa la summitul BRICS, un grup de cooperare al celor mai mari economii emergente, potrivit France Presse.

Putin este invitat la summit, preconizat să aibă loc în 22-24 august la Johannesburg, de acest grup compus din cinci mari puteri emergente (Africa de Sud, Brazilia, China, India şi Rusia), prezidat în prezent de Pretoria.

Dar preşedintele rus este vizat din luna martie de un mandat al Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru crima de război privind „deportarea” de copii ucraineni după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, acuzaţii pe care Moscova le respinge în bloc.

În calitate de ţară membră a CPI, Africa de Sud trebuie teoretic să-l aresteze pe Putin dacă intră pe teritoriul său. Această obligaţie ridică o serioasă dilemă diplomatică pentru Pretoria, care refuză să condamne Moscova de la începerea războiului în Ucraina.

Cazul a căpătat o turnură juridică pentru că principalul partid de opoziţie sud-african, Alianţa Democratică (DA), încearcă pe calea justiţiei să forţeze guvernul să se asigure că Putin va fi arestat şi predat CPI dacă pune piciorul în ţară.

Într-o declaraţie sub jurământ, Ramaphosa a calificat cererea DA drept „iresponsabilă”.

„Rusia a indicat clar că orice arestare a preşedintelui său în exerciţiu ar echivala cu o declaraţie de război. Aceasta nu ar fi în concordanţă cu Constituţia noastră de a risca să angajăm ţara într-un război cu Rusia”, a afirmat el, apreciind că aceasta ar contraveni datoriei sale de a proteja ţara.

Africa de Sud încearcă să obţină o exceptare de la regulile CPI pe motiv că arestarea lui Putin ar putea ameninţa „securitatea, pacea şi ordinea în stat”, precizează Ramaphosa în acest text semnat în iunie şi iniţial clasat confidenţial, dar curtea a decis ulterior să-l facă public.

Într-un interviu recent pentru media locală, vicepreşedintele sud-african Paul Mashatile a indicat că guvernul său a încercat să-l convingă pe Vladimir Putin să nu vină, dar fără succes până în prezent.

Grupul BRICS îşi propune să aibă o greutate mai mare în instituţiile internaţionale dominate până în prezent de SUA şi Europa, notează AFP. Summitul de la Johannesburg, organizat într-un centru de dezbateri, va fi al 15-lea la număr.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL