Arheologii au descoperit o armă veche de 3.000 de ani realizată dintr-un metal extraterestru

Sursă foto: Journal of Archaeological Science
Sursă foto: Journal of Archaeological Science

Arheologi de la Muzeul de Istorie Naturală din Berna, în Elveţia, anunţă într-un studiu publicat în Journal of Archaeological Science că au descoperit că o armă – un vârf de săgeată – care datează din Epoca Bronzului, găsită în secolul al XIX-lea în satul elveţian Mörigen, a fost făcută dintr-un metal care „probabil nu provine de pe planeta noastră”, adică extraterestru, scrie News.ro.

Strămoşii noştri europeni aveau un acces redus la fier pur, la sfârşitul Epocii Bronzului – între 900 şi 800 î.e.n. -, lucru care a trezit curiozitatea cercetătorilor.

Prin intermediul cercetărilor, ei au înţeles că existau, în acea epocă, materii disponibile în natură în vederea fabricării unor obiecte de metal – fragmente de meteoriţi de metal care au căzut pe Pământ.

Această armă minusculă – cu o lungime de 39,3 milimetri, care cântăreşte 2,904 grame – este alcătuită în realitate din fier meteoric – fier şi nichel – şi dintr-un izotop radioactiv de aluminiu-26, care se topeşte numai în spaţiu.

Meteorit căzut în Estonia

Ceea ce i-a surprins pe cercetători, se arată în jurnalul ştiinţific, este că meteoritul care a permis fabricarea armei găsite în Eleveţia provine dintr-o ţară care se află la câteva mii de kilometri distanţă – Cehia, Spania sau Estonia.

Potrivit echipei, Estonia este locul din care provine cel mai probabil, având în vedere că un meteorit s-a prăbuşit acolo către 1.500 î.e.n..

Acest asteroid a răspândit numeroase fragmente – inclusiv bucăţi mici de fier – care ar fi putut să fie remodelate cu uşurinţă în formă de vârf de săgeată, potrivit cercetătorilor.

Ei sugerează că arma de fier a fost „importată” din Estonia prin mari reţele comerciale, ca cele folosite de către negustorii de ambră (chihlimbar) de la Marea Baltică.

Autorii acestui studiu lansează un apel către muzeele din Europa, care ar putea deţine, la rândul lor arme din Epoca de Bronz din fier de meteorit, cu scopul de a-şi valida teoria şi a încerca să retraseze mai bine călătoria acestor materiale extraterestre.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: