Armata chineză: O navă a Marinei SUA a pătruns „ilegal” în apele teritoriale

portavion USS Eisenhower
Sursa foto: US Naval Institute

Armata chineză a anunţat, luni, că o navă a Marinei americane a pătruns ilegal în apele adiacente Second Thomas Shoal, un atol disputat din Marea Chinei de Sud, care a fost recent obiectul mai multor confruntări maritime, transmite Reuters.

„Statele Unite au subminat grav pacea şi stabilitatea regională”, a declarat un purtător de cuvânt al Teatrului de Operaţiuni din Sud al Chinei, adăugând că Statele Unite au perturbat Marea Chinei de Sud şi au încălcat suveranitatea Chinei.

China se află în dispute cu mai mulţi dintre vecinii săi din cauza revendicărilor sale extinse privind apele teritoriale din Marea Chinei de Sud.

Marina americană a precizat că USS Gabrielle Giffords, o navă de luptă din clasa Independence, desfăşura operaţiuni de rutină în apele internaţionale din Marea Chinei de Sud, în conformitate cu dreptul internaţional.

„În fiecare zi, Flota a 7-a a SUA operează în Marea Chinei de Sud, aşa cum o face de zeci de ani”, a precizat Marina americană într-un comunicat. „Aceste operaţiuni demonstrează că ne angajăm să susţinem o regiune Indo-Pacific liberă şi deschisă”.

În ultimele luni, China a avut mai multe confruntări cu nave filipineze şi a protestat faţă de faptul că navele americane patrulau în zonele disputate.

Potrivit armatei chineze, nava americană s-a deplasat în apele adiacente cu ceea ce China numeşte reciful Renai, cunoscut şi sub numele de Second Thomas Shoal, o parte a insulelor Spratly. Second Thomas Shoal se află în zona economică exclusivă a Filipinelor, potrivit unei hotărâri a unui tribunal al Naţiunilor Unite din 2016.

Purtătorul de cuvânt al armatei chineze a declarat că nava americană a fost monitorizată şi urmărită şi că „trupele chineze din teatrul de operaţiuni sunt în alertă maximă în orice moment pentru a apăra în mod ferm suveranitatea naţională”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL