Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București vor fi consolidate și restaurate

Sursă foto: Ministerul Culturii
Sursă foto: Ministerul Culturii

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a semnat documentaţia pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie) a proiectării lucrărilor de consolidare şi restaurare pentru Aşezămintele „Ion I.C. Brătianu”, monument istoric aflat într-o stare gravă de degradare şi care a deservit Serviciul Colecţii Speciale al Bibliotecii Naţionale a României.

„Astăzi , Unitatea de Management a Proiectului a publicat în SEAP anunţul de participare nr. CN1058659 pentru contractarea serviciilor de elaborare a D.A.L.I., estimate la o valoare de 969.514 de lei fără TVA, pentru Aşezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din Bucureşti”, se arată în mesajul ministrului.

Aşezămintele „Ion I.C. Brătianu”, fostă reşedinţă a familiei Brătianu şi bijuterie a arhitecturii interbelice, se află în folosinţa Bibliotecii Naţionale a României, dar au fost funcţionale doar până în 2012, moment din care imobilul s-a degradat în ritm accelerat.

Respectând dorinţa fondatorului, clădirea va redată publicului ca bibliotecă, unde se vor organiza evenimente culturale, expoziţii şi conferinţe, pentru a evidenţia valoarea colecţiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii şi documente de arhivă esenţiale pentru istoria României şi a regiunii sud-est europene.

Investiţia este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit şi a clădirilor cu destinaţie culturală, finanţat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: