Și, totuși, dacă nu ne trezim în 2024?

Sursa foto: Marinela Angheluș

Anul 2024 este un an crucial nu doar pentru România, ci și pentru aproape jumătate din planetă. Practic, anul acesta ar putea aduce o serie de schimbări radicale, atât în echilibrul politic european, cât și în cel mondial, dat fiind faptul că în următoarele douăsprezece luni, o treime dintre statele lumii vor organiza alegeri naționale, unele deosebit de așteptate, precum alegerile prezidențiale americane sau cele europarlamentare.

Pentru România este un an cu atât mai important cu cât se va marca inclusiv un moment istoric: este pentru prima dată în istorie când vor avea loc toate tipurile de alegeri politice posibile: europarlamentare, locale, generale (parlamentare) și prezidențiale. Aproape 19 milioane de români (cifrele reale ar fi undeva la 16-17 milioane potrivit sociologilor) din cei 22 de milioane sunt așteptați ca în 2024 să decidă viitorul țării, să decidă cine îi va reprezenta în Parlamentul României, în Parlamentul European, peste tot în lume.

În 2024 toate partidele vor da testul de foc pentru încrederea electoratului iar, din nefericire, soluțiile autoritariste și populiste par din ce în ce mai atractive pentru un electorat care își pierde încrederea în democrațiile consolidate. Analiștii și sociologii încadrează, de pildă, electoratul AUR în categoria electoratului anti-sistem care a votat din anii 90 rând pe rând cu Vadim, Gigi Becali și Dan Diaconescu, care este un electorat între 25-30%. Un electorat care va cântări foarte greu în balanța României de mâine, pentru că AUR nu este doar o sperietoare, ci un concurent serios, cu șanse la victorie în alegerile europarlamentare. Performanța sa actuală poate redeschide perspectivele pentru viitoarele scrutine: locale, prezidențiale și parlamentare.

De altfel, mai trebuie menționat și faptul că interesul pentru alegerile europarlamentare în rândul românilor a crescut spectaculos; aproape s-a dublat în decurs de zece ani, dar oare acest interes va fi menținut în 2024 chiar dacă imaginea politicienilor s-a degradat la fel de mult? Rămâne de văzut. Cert este că 2024 aduce cu sine o oportunitate crucială de a sancționa derapajele care amenință temeliile democrației. Este momentul în care putem să ne exprimăm opinia cu privire la direcția în care vrem să evolueze societatea noastră, locul în care copiii României să crească, să se dezvolte.

„Nu merg la vot, că n-am pe cine să votez” înseamnă, în esență, să cedezi controlul asupra viitorului.

Și, totuși, dacă nu ne trezim în 2024? Imaginează-ți pentru un moment cum va arăta România de mâine.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL